ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Роз’яснення для орендарів водних об’єктів щодо порядку оформлення дозволу на спеціальне водокористування орендарями водних об’єктів

Дата: 03.10.2018 13:25
Кількість переглядів: 1178

Фото без опису

Відповідно до переліку документів, визначеного статтею 49 Водного кодексу України, водокористувач (орендар водного об’єкта) для отримання дозволу на спеціальне водокористування має надати копії правовстановлюючих документів на водні об’єкти.
Відповідно до Водного кодексу України та Земельного кодексу України водні об’єкти можуть перебувати у користуванні на умовах оренди, у постійному користуванні або у приватній власності.
У зв’язку з цим, під правовстановлюючими документами слід розуміти:
- для водних об’єктів, що знаходяться в приватній власності - документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку під водним об’єктом, на якій знаходиться замкнена природна водойма площею до 3 га або у встановленому порядку створена штучна водойма;
- для водних об’єктів, що знаходяться в постійному користуванні - документи, що підтверджують право постійного користування земельної ділянкою під водним об’єктом;
- для водних об’єктів, наданих у користування на умовах оренди - договори оренди водних об’єктів, укладені з 01.07.2013 відповідно до Типового договору оренди водних об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2013 № 420, та погоджені з Держводагентством;
- чинні договори оренди, де об’єктом оренди або одним із об’єктів оренди є водний об’єкт (вода, водний простір тощо), укладені до 01.07.2013 та погоджені відповідно до вимог законодавства на час їх укладання, зокрема з органами, визначеними у статті 51 Водного кодексу України (у редакції, що діяла на момент укладання). У цьому випадку в умовах дозволу на спеціальне водокористування вказується необхідність приведення договору оренди відповідно до Типового договору оренди водних об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2013 № 420.
Крім того, в усіх випадках, при відсутності інформації про правовстановлюючі документи на гідротехнічні споруди, в умовах дозволу на спеціальне водокористування також вказується необхідність їх оформлення відповідно до чинного законодавства.
Згідно внесених змін до ст. 49 Водного кодексу України дозвіл на
спеціальне водокористування видається територіальним органом
центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у
сфері розвитку водного господарства, Сектором у Вінницькій області
Держводагентства.
1. Оформлення пакету документів:
1.1. Зайти на сайт Державного агентства водних ресурсів України
(www.davr.gov.ua), у розділі «Діяльність» знайти «Дозвільна діяльність», далі
«Про дозвіл на спеціальне водокористування».
  1. Завантажити та заповнити заяву (форма, затверджена Наказом
    Міністерства екології та природних ресурсів України від 12 .04 2018 року №
    116, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.05.2018 за №
    567/32019).
  2. Завантажити та заповнити форму нормативного розрахунку
    водокористування і водовідведення (обґрунтування потреби у воді) з
    помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення
    (типова форма, затверджена наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 23.06.2017 № 234, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 21.07.2017 № 887/30755).
  3. Зробити опис та схему місць забору води та скиду зворотних вод. На схемі повинно бути видно розташування водного об’єкта відносно населеного пункту та річкового басейну.
  4. Розробити Нормативи гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин у водні об’єкти із зворотними водами (з розрахунком на кожний випуск (скид) окремо);
  5. Підготувати копію правовстановлюючих документів на водні об’єкти (договір оренди водного об’єкта).
Зазначений перелік документів є вичерпним для орендарів водних об’єктів.
2. Подача пакету документів.
2.1 Підготовлений пакет документів для одержання дозволу на спеціальне водокористування водокористувач подає до Центрів адміністративних послуг «Прозорий офіс» виконавчого комітету Вінницької міської ради (Інформаційна картка адміністративної послуги «Видача дозволу на спеціальне водокористування» Сектор у Вінницькій області, затверджена Наказом Державного агентства водних ресурсів України від 30.05.2018 № 379).
  1. Видача або надання відмови у видачі дозволу на спеціальне водокористування здійснюється протягом 30 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для видачі дозволу.
  2. Відповідно до статті 49 Водного кодексу України спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу, який видається юридичній особі, фізичній особі або фізичній особі - підприємцю територіальними органами Держводагентства (сектором у Вінницькій області).
Форма зазначеного нормативного розрахунку водокористування і водовідведення передбачає, що одна юридична особа (фізична особа або фізична особа-підприємець) заповнює один нормативний розрахунок, враховуючи кожне місце здійснення водокористування та кожен випуск зворотних вод у межах однієї області та подає одну заяву.
Форма дозволу на спеціальне водокористування також передбачає встановлення загального ліміту забору та використання води для однієї юридичної особи (фізичної особи або фізичної особи-підприємця) в межах однієї області.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь