ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сергій Шкляр: Ми реформуємо систему виконання судових рішень за прогресивними іноземними зразками

Дата: 12.10.2015 10:15
Кількість переглядів: 307

Фото без опису

«При реформуванні системи виконання судових рішень ми послуговуємось позитивним іноземним досвідом. Ми хочемо зробити систему ефективною, цивілізованою, створити нормальну конкуренцію та чіткі прозорі правила на ринку», - наголосив Сергій Шкляр, заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби під час IV Судового форуму Асоціації правників України.
Він поінформував, що з метою реформування системи виконання судових рішень Мін’юст спільно з народними депутатами, представниками громадськості, Радою судових реформ, Центром комерційного права розробив три законопроекти, які є базовими в даному реформуванні.
«Перший із них – профільний: «Про виконавче провадження», в якому, зокрема, передбачена неможливість безпідставної відмови у відкритті виконавчого провадження. Крім того, вводиться одна з новел – реєстр боржників, запроваджений згідно з іноземним досвідом. Кожна особа, стосовно якої буде порушуватись виконавче провадження - буде з’являтися в цьому реєстрі. Цей реєстр буде відкритий, тому представники бізнесу, перед тим як укладати угоди, зможуть пересвідчитись у платоспроможності свого контрагента. Також там ще багато інших новел, які позитивно сприятимуть виконанню судових рішень. Наша мета – стимулювати плату за рахунками і уникати так званого бізнесу на боргах», - підкреслив Сергій Шкляр.
«Другий - закон про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів. Цей закон передбачає запровадження інституту приватних виконавців. Тобто в Україні почне діяти змішана система виконання судових рішень. Як відомо, у світі діє три системи: державна, приватна та змішана, ми ж рухаємось у бік змішаної системи виконання судових рішень», - поінформував заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби.
Він повідомив, що після ухвалення цих законів система запрацює за новими правилами і стане своєрідним тестом для того, куди їй зрештою рухатись далі: чи й далі працюватиме в майбутньому за змішаною системою, чи згодом усі виконавці стануть приватними.
За його словами, сьогодні в Україні працює близько 6 000 державних виконавців, при цьому іноземні експерти наголошують, що було б непогано, якби половину від цієї кількості складали приватні виконавці. Тож за результатами реформи в Україні може з’явитись 3 000 приватних виконавців.
«З приводу рішень, які виконуватимуть державні та приватні виконавці. Обмежень по сумі не буде, єдине, що у цей перехідний період приватні виконавці не зможуть виконувати такі категорії виконавчих проваджень: в яких стягувачем або боржником є держава; які стосуються вселення - виселення фізичних осіб; які стосуються передачі дитини; де стороною є обмежено дієздатна або недієздатна особа. Решту функцій зможуть виконувати приватні виконавці», - роз’яснив Сергій Шкляр.
Заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби додав, що Законом буде передбачена персональна відповідальність кожного виконавця і вони прив’язуватимуться безпосередньо до округів, та діятимуть згідно з розробленим кодексом ділової етики.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь