ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Спрощено процедуру продажу сільгосппродукції для селян

Дата: 11.02.2016 09:47
Кількість переглядів: 310

Фото без опису

З 1 січня запрацюють зміни, внесені до Податкового кодексу щодо оподаткування доходів, одержаних фізичними особами від продажу сільськогосподарської продукції.
Так, з 1 січня 2013 року до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включатимуться доходи, отримані від продажу сільськогосподарської продукції, що вирощена безпосередньо фізичною особою – власником такої продукції, якій у встановлених Земельним кодексом України розмірах надано:
- земельні ділянки для ведення садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки)та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо такий власник с/г продукції має земельні частки (паї), отримані в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду, обслуговує), отримані ним доходи від продажу с/г продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Тобто, якщо фізична особа візьме в місцевій раді довідку (ф № 3 ДФ), про те, що їй надано земельні ділянки для ведення садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки)та/або для індивідуального дачного будівництва та що за наявності в неї земельного паю, вона його не використовує, то така фізична особа має право будь –яку власну сільгосппродукцію продавати на ринках чи заготівельникам без сплати податку на доходи.
- земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства та /або земельні частки (паї), отримані в натурі (на місцевості). При цьому розмір таких земельних ділянок має сукупно не перевищувати 2 гектарів без урахування розмірів земельних ділянок, вказаних в попередньому абзаці, а також без урахування розмірів виділених в натурі (на місцевості)земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються).
Якщо ж розмір земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства разом із земельним паєм , отриманим в натурі (на місцевості) буде перевищувати 2 гектари, податок на доходи від продажу сільськогосподарської продукції нараховується, утримується, перераховується до бюджету податковим агентом на загальних підставах.
Власник сільськогосподарської продукції подає податковому агенту копію довідки про наявність земельних ділянок (чинна форма № 3ДФ). Оригінал довідки залишається у власника с/г продукції. Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем проживання платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання заяви про видачу довідки.
Слід звернути увагу на зміни щодо оподаткування доходів , що отримуються власниками продукції тваринництва (домашньої худоби у живій вазі, м’яса, молока, сирих шкір корів, кіз чи свиней тощо) від податкових агентів(зокрема, заготівельників – юридичних осіб чи підприємців).
Так, до загального місячного ( річного) оподатковуваного доходу фізичної особи, яка самостійно вирощує, розводить, відгодовує продукцію тваринництва, не включаються доходи, отримані нею від продажу продукції тваринництва груп 1-5,15,16 та 41 УКТ ЗЕД, у сумі, що за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового ) року(у показниках 2012 року – не більше 107300грн). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки Ф № 3ДФ про наявність земельних ділянок.
Якщо дохід від продажу продукції тваринництва за рік перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати , встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, то така фізична особа зобов’язана підтвердити, що вона особисто виростила, розвела, відгодовувала продукцію тваринництва. Для цього їй буде необхідно надати до МДПІ довідку з сільської, селищної чи міської ради за місцем свого проживання. Довідка видається довільної форми, але нею має бути передбачено, що продана продукція тваринництва вирощена безпосередньо її власником – платником податку. В такому випадку підлягатиме оподаткуванню тільки дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати.
Якщо платником податку не буде підтверджено самостійне вирощування, розведення , відгодовування продукції тваринництва, всі доходи від її продажу підлягатимуть оподаткуванню на загальних підставах.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь