ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Станьте Патронатними вихователями

Дата: 20.09.2016 16:23
Кількість переглядів: 267

Патронатні сім'ї в Україні з'явилися 2009 року з ініціативи міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині». Вони вперше започаткували такий експеримент у Київській області. На сьогодні там є вже сім патронатних родин, які надали допомогу 80 дітям. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, а решта були влаштовані в інші сімейні форми виховання. Зараз цей експеримент поширюється й на інші області.
Що таке патронатна сім’я ?
Патронатна сім’я – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин. Зокрема найпоширенішими ситуаціями, коли виникає потреба в патронатній сім’ї, це внутрішньосімейні конфлікти, тимчасова асоціальна поведінка батьків, дитина залишилась без належного піклування батьків тощо. За словами соціальних працівників, патронат є «швидкою допомогою» для сім'ї. Термін перебування дитини у сім'ї патронатних вихователів залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але не може перевищувати 3 місяці. У окремих випадках, термін може бути подовжено до 6 місяців. У цей час соціальні працівники допомагають батькам подолати труднощі, через які дитину було вилучено. Якщо ж відновити здатність батьків виховувати свою дитину неможливо, їй знаходять іншу форму сімейного виховання.
Хто такі патронатні вихователі?
Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих в його сім’ю та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування. Патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, що дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Вихователів професійно підтримують фахівці соціальної роботи та психологи, для роботи з дитиною залучаються необхідні спеціалісти. Важливим також те, що патронатному вихователю виплачують заробітну плату та зараховують трудовий стаж. Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць, а в період між влаштуваннями дітей – півтора прожиткових мінімуми для працездатних осіб. На кожну дитину, влаштовану в сім’ю патронатного вихователя буде надаватись соціальна допомога – два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку
Хто може стати кандидатом у патронатні вихователі?
Патронатним виховатилем може бути громадянин України, який має вищу освіту, позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціально-психологічної реабілітації дитини в своєму помешканні. Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. Вік вихователів для жінок – від 35 до 60 років, для чоловіків – від 35 до 65 років.
В Україні щороку налічується понад 30 тис. дітей, які потрапили у скруту. Багато хто з них потрапляє до притулків, центрів соціальної реабілітації або інтернатів. Однак у цих установах немає умов для повноцінного розвитку дитини, особливо для маленьких дітей. Як показує практика, випускники інтернатів часто мають величезні проблеми з соціалізацією. Лише родина для дитини як природне середовище здатна подарувати повний і гармонійний розвиток.Утримання дитини у закладі обходиться дорожче, ніж у такій сім’ї. Це позитивно для громади, особливо зараз, коли йдеться про децентралізацію.
Наразі головне завдання соціальних працівників – знайти кандидатів у патронатні батьки. Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо звертатись у Тульчинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (м. Тульчин, вул. М.Леонтовича, 62, т. 2-45-75) або у службу у справах дітей райдержадміністрації (м. Тульчинн, вул. М.Леонтовича 1, к.302 т. 2-12-30), аби отримати детальну інформацію.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь