ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Управління Держпродспоживслужби в Тульчинському районі інформує щодо профілактики харчових отруєнь

Дата: 14.12.2016 16:31
Кількість переглядів: 334

У 2016 році почастішали випадки спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням продуктів харчування,алкогольних напоїв, питної води На території області ситуація захворюваності на гострі кишкові інфекції є нестабільною. За 11 місяців поточного року в порівнянні з аналогічним періодом 2015р. на 9% зріс рівень захворюваності сальмонельозом(333 випадки проти 305 випадків в минулому році); на 40% збільшилась кількість гострих кишкових інфекцій, спричинених невстановленими збудниками (2656 випадків проти 1890 випадків в минулому році), в той же час, рівень захворюваності гастроентероколітами, які лабораторно підтверджені знизився на 7,6% (2998 випадків проти 3246 випадків в минулому році). В поточному році в області зареєстровано 6 спалахів гострої кишкової інфекції (м.Ладижин, Козятинський, Тиврівський, Калинівський, Томашпільський і Тульчинський райони) та груповий випадок захворювання дітей в організованому колективі м.Вінниці. При цьому постраждала 71 особа, в т.ч. 12 дітей віком до 15 років.
В 2016 році в районі також спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції. Так за 11 місяців цього року кількість захворювань збільшилась на 86 випадків (62%), зареєстровано 228 випадків проти 142 в минулому році, а саме: рівень захворюваності сальмонельозом збільшився у 10 разів, зареєстровано 10 випадків, в минулому році -1, дизентирією – 2 випадки в поточному році, в 2015 році - не реєструвались, гастроентероколіти – збільшення захворюваності на 63,8% (216 випадків проти 138 в минулому році). Турбує збільшення захворюваності дітей на гастроентероколіти з 70 випадків в минулому році до 121 в 2016 році. В поточному році не було зареєстровано отруєнь та смертей від вживання сурогатів алкоголю.
Основними причинами захворюваності спалахів є не якісні продукти харчування, недотримання елементарних правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів і готових страв в антисанітарних умовах чи без належного температурного режиму. Харчове отруєння — це на 90% неуважність, недотримання санітарії самою людиною.
Тому профілактика — це основний захід, що допоможе убезпечити себе та своїх близьких від харчової токсикоінфекції. Профілактичні заходи є досить простими та потребують відповідального відношення до власного здоров'я. Мінімізувати ризик харчових отруєнь, знизити тяжкість і небезпеку наслідків захворювання допоможуть дотримання правил особистої та загальної санітарної гігієни.
Попередження харчових отруєнь полягає у наступному:
Регулярно мити руки, після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт, тощо). Про те, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть, нагадувати не потрібно.
Руки варто мити не лише після відвідування громадських місць, але і перед та після приготування їжі, особливо, якщо готувались сирі м'ясо та риба.
Систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. Не стільки важлива красота на кухні, скільки її чистота. Мити потрібно усі столові прибори, посуд, частіше міняти кухонні рушники та губки.
Дотримуватись чистоти у жилому приміщенні, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом.
При покупці продуктів харчування потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній вигляд.
Не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками, тощо.
Дотримуватись у домашніх умовах правил зберігання продуктів.
Без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки.
Дотримуватись правил термічної обробки продуктів — молоко кип'ятити, яйця варити або смажити, так само м'ясо та рибу.
Зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.
Зберігати напівфабрикати, сирі продукти окремо від готових страв, бажано у закритому вигляді.
Не споживати у їжу гриби сумнівного виду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об'єктів, куповані на стихійних ринках у незнайомих продавців.
Сміттєві корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.
Овочі, фрукти, ягоди повинні піддаватись обробки водою. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип'ятком.
Продукти варто зберігати відповідним способом — у закритому вигляді, у холоді, тощо.
Готові продукти повинні зберігатись окремо від сирих.
Покупка продуктів на стихійних ринках загрожує харчовим отруєнням.
Практично усі продукти потрібно піддавати тепловій обробці — смаженню, варінню, запіканню.
Не вживати алкогольних напоїв сумнівної якості, фальсифікованої продукції, придбаних в місцях незаконної торгівлі.
Управління Держпродспоживслужби в Тульчинському районі рекомендує ставитись з обережністю до свого здоров’я.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь