ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Валерій Коровій: Завдяки сприятливому інвестиційному клімату Вінниччина вже кілька років утримує лідерські позиції в профільній для регіону аграрній сфері

Дата: 06.12.2017 16:52
Кількість переглядів: 295

Очільник ОДА зазначив: якщо подивитись на дані статистики, то протягом трьох останніх років Вінниччина є абсолютним лідером за всім комплексом показників. Це і найбільший вал зерна, - ми вийшли на перше місце в країні, розраховуємо на 5 млн. тонн, і найбільше виробництво молока та м’яса. Окрім того, область забезпечує 40% вітчизняного виробництва яблук і чи не чверть цукру тощо. Якщо ж проаналізувати за рахунок чого досягнуто таких результатів, то побачимо, що в область увійшли дуже потужні інвестиційні ресурси, реалізується низка дуже потужних проектів. Зараз в аграрній галузі реалізуються 86 інвестиційних проектів на суму понад 14,8 млрд грн, направлених на розвиток аграрного виробництва, інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції, модернізації виробничих потужностей підприємств харчової та переробної промисловості сільськогосподарських підприємствах області. Тільки за перше півріччя 2017 року капітальні інвестиції в сільське господарство Вінниччини склали 1,8 млрд грн.
Окрім того, ми створили умови, за яких аграріям працювати комфортно і вигідно. Бо раніше в цій області органи влади, особливо на місцях, так «турбувалися» за розвиток аграрного бізнесу, що чітко вказували, куди везти на переробку цукровий буряк, кому віддавати в оренду землю, в кого купувати гербіциди і пестициди тощо. На широкий загал вони себе били в груди і розказували, які з них великі хлібороби.
Коли ж ми починали формувати свою політику на регіональному рівні щодо підприємств АПК, то зробили, як на мене, дуже правильну річ. Ми категорично заборонили чиновникам втручатися в процеси перерозподілу земель, або питань, які стосуються бізнесу. Це був дуже важливий крок, тому що внаслідок адміністративного втручання, наприклад, в цукрову галузь у 2013/14 роках сільськогосподарські підприємства масово припинили вирощувати цукровий буряк, бо ніхто з переробників, до яких наказали возити сировину, з ними не розрахувався! В такий спосіб в регіоні відбувалась повна дезорганізація ринку.
Окрім того, ми жорстко припиняли будь-які спроби голів РДА втручатися в процес накопичення земельних паїв у того чи іншого аграрного бізнесу, що також було в попередні роки дуже притаманне Вінниччині.
В результаті нам вдалося зробити унікальну річ: ми створили комфортне конкурентне середовище, де запорукою успіху є лише ефективна робота, а не підтримка якогось чиновника. Бо інакше навіщо підприємцю підвищувати ефективність, якщо його інтереси хтось лобіює і він в будь-якому випадку отримає прибуток? А той, в кого таких преференцій немає, - навіщо йому інвестувати в підвищення ефективності, якщо все одно він матиме збитки, бо його конкуренти у кращих умовах? Я не ідеалізую ситуацію, але ми зараз бачимо, як працює аграрний бізнес.
Окрім того, треба подякувати українському уряду і особисто Володимиру Гройсману за те, що створено умови, які прибрали картельні змови з наших портів. Тому що в попередні роки, як тільки аграрії збирали добрий урожай – ринки обвалювали. Наразі ж високі врожаї супроводжуються високими цінами на світових ринках.
Ми, до речі, цього року спостерігаємо, що значна частина невеликих аграрних підприємств починає експортувати свою продукцію за кордон, раніше ж у цій царині були тільки посередники. Ось нещодавно ми святкували День працівників сільського господарства і один з фермерів розповідав, що вже відвантажив першу партію яблук до Великобританії! Це говорить про, те що в галузі відбулися системні зміни.
В аграрній сфері та пов’язаній з нею переробній галузі регіону працює цілий ряд потужних інвесторів - наприклад, «Миронівський хлібопродукт», який наразі в південно-східній частині області є локомотивом зростання. З приходом цієї компанії Вінницька область на сьогодні вже продукує чотириста тисяч тонн м’яса на рік. Зараз вони розпочали другий етап реалізації інвестиційного проекту – стартувало будівництво біогазового комплексу.
Чи візьмімо «Вінницький олійножировий комбінат», який переробляє 3 тис. тонн зерна олієвмісних культур на добу.
В нас є потужні цукрові заводи, - це 4 із семи працюючих, які за добу переробляють по 10 тис. тонн сировини. Ми маємо реалізацію проекту молочного заводу у Вінниці, потужністю 600 тис. тонн, ще 400 тис. тонн молока переробляє «Люстдорф», потужно працюють молокопереробні заводи у Літині та Хмільнику. За рахунок цього створене потужне конкурентне середовище на ринку молока, і у Вінницькій області, пори все, спостерігаються одні з найбільш високих закупівельних цін на молоко від аграріїв, особливо, від промислових виробників.
Також цьогоріч, за підтримки компанії «Миронівський хлібопродукт», в області вдалось провести експеримент, поставивши за мету реалізувати 50 стартапів малого бізнесу у сільській місцевості. Коли побачили результати, я був просто зачарований. Тому що ці стартапи дуже різні. Скажімо, людина в підвалі почала вирощувати шампіньйони. Інша почала вирощувати малину, смородину і лохину, яка користується великим попитом. Дехто розводить виноград, який виявився не гіршим, ніж у південних областях. А в с. Сокілець Немирівського району людина придбала 10 велосипедів і здає їх в оренду туристам. Якби ми хоча б по 200-300 таких стартапів на рік реалізовували, це значною мірою допомогло б вирішити проблему безробіття, особливо у сільській місцевості!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь