ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відділ Тульчинського бюро правової допомоги інформує як виправити помилки в документах?

Дата: 14.03.2017 12:55
Кількість переглядів: 387

До відділу Тульчинське бюро правової допомоги останнім часом почастішали звернення громадян щодо виправлення помилок в особистих документах: паспортах, свідоцтвах про народження, про смерть, трудових книжках, дипломах про освіту, а також у правовстановлюючих документах: свідоцтвах про право власності на нерухоме майно, земельну ділянку тощо.
Суть помилок виражається в неправильному написанні імені, прізвища, по батькові, дати. Навіть одна літера в паспорті може спричинити певні негативні наслідки як для цієї особи, так і для її спадкоємців.
Також, існують випадки, коли в документах мають місце підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення (підписом відповідної посадової особи і печаткою установи, підприємства або організації чи особи, яка видала документ), документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.
Існують певні шляхи вирішення цієї проблеми.
По перше, необхідно встановити, який орган видав документ з помилкою. Наприклад, свідоцтва про народження, свідоцтва про смерть видають органи державної реєстрації актів цивільного стану. Документ, який встановлює право власності на нерухоме майно, може бути виданий, наприклад, органом державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.
Після того, як було встановлено, який орган видав документ – необхідно звернутись до цього органу з вимогою замінити документ, надавши при цьому підтвердження належності цих документів саме вам.
Якщо ж буде з’ясовано, що даний орган було ліквідовано, або в органі державної влади не збереглись архівні документи, єдиним шляхом для вирішення цієї проблеми буде суд загальної юрисдикції в порядку окремого провадження.
Але, справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об'єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.
Наприклад, є ситуації, коли особа виявила неспівпадіння прізвища в паспорті та свідоцтві про право власності.
Процедура встановлення належності правовстановлюючих документів регулюється Цивільним процесуальним кодексом України, Розділом 4.
Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті та інші факти.
Якщо особа виявила помилки в свідоцтві, вона має подати до суду заяву за її місцем проживання.
У заяві має бути зазначено:
1. Факт, який заявник просить встановити та мету такого встановлення;
2. Причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
3. Докази, що підтверджують факт.
До заяви повинні додаватися докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів (це може бути лист-відмова виправити помилку в документах).
У рішенні суду повинні бути зазначені відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.
Отримане судове рішення не замінює правовстановлюючий документ, а лише є підставою для одержання нового документу.
Щоб запобігти таким тривалим для громадян процедурам, варто уважно перевіряти правильність написання імен в документах і одразу за місцем їх видачі вимагати їх виправлення, а у разі виявлення помилки згодом – не відкладати заміну документів, адже це може спричинити безліч негативних наслідків.
А тому, відділ Тульчинське бюро правової допомоги рекомендує громадянам, у яких трапилися подібні випадки, звертатися за відповідними консультаціями та розя'сненнями до бюро правової допомоги з метою вирішення цих проблем.
Довідково: відділ Тульчинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.
Єдиний телефонний номер системи БПД - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь