ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як правильно вибрати овочеве насіння в магазинах

Дата: 07.03.2019 10:57
Кількість переглядів: 266

Головне управління Держпродспоживлужби у Вінницькій області інформує, що весна - час розпалу насіннєвого сезону. Люди поспішають купити насіння, щоб встигнути все зробити вчасно на своїх городах чи дачних ділянках.
Насіння - основа врожаю, хоч як крути. І від того, що, коли, і, головне, якого сорту куплено залежить успіх. Бо воно і буде «фундаментом урожаю» для споживачив. А через «величезності» вибору у багатьох, «голова йде обертом».З розвитком приватного підприємництва в бізнес з продажу насіння прийшло чимало підприємців, які не мають нічого спільного з сільськогосподарським виробництвом. Тому не рідкі випадки, коли насіння не сходить або замість одних сортів покупець отримує зовсім інші. Йдеться про те, що на ринку, окрім справжнього та якісного, можна придбати "насіння", яке є продуктом діяльності шахраїв. Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє що відповідно до чинного закоодавства, допускається обіг партій насіня ,сортів,які занесані до Державного реєстру сортів рослин,придатних для поширення в Україні.
Як вибрати насіння на ринку, і на що варто звернути увагу? Ось саме актуальне питання споживача з початку календарного року. Адже помилку важко, а іноді вже і неможливо виправити. І час не повернути, як і не повернути недоотриманого врожаю. Звичайно ж, дешевше всього купити насіння на ринку у торговців або з роздрібного лотка на вулиці. Сьогодні їх можна зустріти, де завгодно . Погодьтеся, що зараз, завдяки розвитку поліграфічної техніки, не проблема виготовити яскраві пакети із зображеними на них супергарними овочами та квітами, навіть під назвами відомих насіннєвих фірм. Залишається тільки насипати в них щось, а то і взагалі нічого туди не покласти, і продати як справжній насіннєвий товар. Уберегтися від підробок можна Слід уважно роздивитися пакетик з насінням. Пакетик повинен бути добре склеєний, текст і малюнок – нанесені акуратно. Для пакування насіння, призначеного для реалізації, використовують лише нові упаковки.На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі вказують:
- назву країни-виробника насіння;
- назву і товарний знак, юридичну адресу підприємства, де пакували насіння;
- культуру, сорт, гібрид;
- масу, або кількість насінин в пакеті, шт.;
- номер партії насіння, рік урожаю, схожість;
- документ на насіння (назва, №);
- коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування). Остання інформація не є обов’язковою, проте кожний виробник, який цінує свого споживача зацікавлений в тому, щоби покупець залишився задоволений якістю насіння і воно дало гарний врожай і на нашу думку, основні рекомендації по вирощуванню рослин повинні бути наведені. При придбанні насіння овочевих ,баштанних культур ,кормових коренеплодів та садивного матеріалу багаторічних рослин покупець (споживач )маэ право вимагати від продавця(реалізатора) відомості про товар який він хоче побачити. Перш за все, купуючи насіння, треба перевірити наявність на пакетиках штрих-коду та логотипу фірми-виробника, технічних умов і номера партії насіння. А ось ще одна, досить суттєва ознака - останнім часом усі солідні насіннєві фірми почали випускати свою продукцію у пакетиках із отвором зверху, щоб зручно було його повісити на стенді - з так званою "євродіркою". Крім зручності, ця э деталь пакетика є ще і свідченням його фірмовості, оскільки виготовлення її потребує особливих технологічних процесів, які не завжди доступні в кустарних умовах. Якщо у вас виникають сумніви щодо походження насіння, що пропонують вам на ринку, не соромтеся запитувати у продавців сертифікати якості на цей товар, причому треба звертати увагу і на те, хто їх видав, та термін дії аналізу тієї чи іншої партії насіння.При порушення прав споживачив ошуканим споживачем пишеться скарга до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. При порушенні прав споживачів та за більш детальною інформацією звертайтеся за номером телефона:46-46-47
При розкритті пакування намагайтесь не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії,зберігайте квитанцію (фіксований чек) на придбаний товар.А взагалі, щоб не експериментувати з майбутнім врожаєм, краще купувати насіння в спеціалізованих магазинах. Там ви можете отримати кваліфіковану консультацію , щодо новинок, вам підкажуть, яке насіння краще купити. Не женіться за екзотикою, оскільки навіть якісне імпортне насіння, яке дає прекрасні врожаї в себе на батьківщині, може не дати очікуваного результату в нашому кліматі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь