ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Якщо втрачено трудову книжку…

Дата: 12.11.2018 11:19
Кількість переглядів: 218

Чи матиме донька право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втрачено трудову книжку померлого батька?
Згідно зі статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії за III групою інвалідності (від 1 до 15 років залежно від віку, в якому настала смерть годувальника), а в разі смерті пенсіонера чи осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону (під час проходження строкової військової служби), а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в масових акціях громадського протесту в Україні з 21.11.2013-го по 21.02.2014 р. за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), — незалежно від тривалості страхового стажу. Водночас дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.
Непрацездатними членами сім’ї вважаються діти померлого годувальника (у тому числі діти, які народилися до закінчення 10 місяців із дня смерті годувальника), які не досягли 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.
Окрім того, діти, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, мають право на пенсію до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше як до досягнення ними 23 років.
Згідно зі статтею 37 Закону 1058 пенсія у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї призначається в розмірі 50% від пенсії за віком померлого годувальника, обчисленому відповідно до статей 27—28 цього Закону.
Отже, розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника залежить від страхового стажу та заробітку годувальника.
Статтею 24 Закону 1058 визначено, що страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004).
Відповідно до статті 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» і Порядку № 637 основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.
За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймають дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, довідки, виписки з наказів, особові рахунки й відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
За відсутності зазначених документів для підтвердження трудового стажу приймають членські квитки профспілок. Водночас підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.
Таким чином, у разі втрати трудової книжки стаж роботи батька-годувальника донька може підтвердити зазначеними документами. Страховий стаж за періоди після 01.01.2004 р. буде обчислено за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, як передбачено в статті 24 Закону 1058.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь