ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ

Дата: 01.04.2019 15:33
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

На пенсію вийшла 2011 року. З 2017-го пішла працювати, маю страховий стаж понад 40 років. Заробітна плата, з якої сплачуються страхові внески, за останній час роботи значно зросла. Чи маю я право на перерахунок пенсії з урахуванням нинішнього розміру заробітної плати?

Частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено порядок проведення перерахунку пенсій, якщо особа після призначення (попереднього перерахунку) пенсії продовжує працювати. Кожні два роки пенсіонери, які працюють, зверталися в територіальні управління Фонду з відповідною заявою.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148 в установлений порядок було внесено зміну, яка передбачає, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим-третім цієї частини, на найбільш вигідних умовах. Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення особи затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1.Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї статті, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У квітні 2018 року такий автоматичний перерахунок пенсій проводився вперше. Із квітня 2019 року також буде проведено автоматичний перерахунок пенсій тим особам, які станом на 1 березня 2019-го набули на нього право (особи набули 24 місяці страхового стажу або минуло два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії).

Якщо набуто 24 місяці страхового стажу, визначається, чи варто залишити той заробіток, що був при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії чи потрібно врахувати заробіток, який особа одержувала за роботу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії (визначається, чи зріс коефіцієнт заробітку особи). При цьому заробітна плата враховується за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону 1058: до заробітку, з якого обчислювалася пенсія, враховується зарплата за страховий стаж, який додається.

У будь-якому разі застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії. У Вашому випадку це 3764,40 грн (середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за 2014-й, 2015-й і 2016 роки). Згідно з пунктом 7 Порядку проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону 1058, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 124, цей показник збільшується на 17% (3764,40 грн х 1,17).

У разі врахування заробітку за періоди страхового стажу, набутого за роботу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, доплату за понаднормовий страховий стаж буде визначено за страховий стаж понад 30 років у жінок та понад 35 років у чоловіків.

Працівники територіального управління Пенсійного фонду вибирають найбільш вигідний для особи варіант розрахунку пенсії. Якщо ж після призначення (перерахунку) пенсії особа набула менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку). Заробітна плата для обчислення пенсії в такому випадку не змінюється, тобто заробіток, який особа одержувала після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, не враховується.

Водночас слід зазначити, що в разі, якщо станом на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, особа не набула права на проведення автоматичного перерахунку пенсії (якщо не минуло два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії), такий перерахунок після настання права на нього можливо провести на підставі заяви пенсіонера.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь