ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Застосування понижуючого коефіцієнта та використання «зворотнього способу» розрахунку коефіцієнта ЄСВ за численними запитами платників

Дата: 04.09.2015 16:41
Кількість переглядів: 284

Фото без опису

Застосування п.9-5Закону України «Про внесення змін до розділу VІІІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування » щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці передбачено положеннями Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 р. N 2464-VI (далі - Закон про ЄСВ), який визначає правові та організаційні засади забезпечення справляння та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ), умови та порядок його нарахування і сплати.
Чергові зміни до Закону про ЄСВ було внесено Законом України від 02.03.2015 р. N 219-VIII, якими передбачено при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам, винагород за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами застосування до розміру ЄСВ понижуючого коефіцієнта за умови, якщо платником ЄСВ виконуються встановлені цим законом всі умови.
Можливість застосувати понижуючий коефіцієнт надана платникам у разі, якщо ними виконуються одночасно такі умови:
• база нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розрахунку на одну застраховану особу у звітному місяці збільшилася на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік у розрахунку на одну застраховану особу;
• після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу у звітному місяці становитиме не менше ніж один середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;
• кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховано виплати, не перевищує 200 відсотків середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік. Така умова не застосовується до платників єдиного внеску, визначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".
Відразу зазначимо, що будь-яка відповідальність встановлюється лише за порушення законодавства.
Для того, щоб застосування коефіцієнта було правомірним, потрібно, щоб одночасно виконувались всі встановлені Законом про ЄСВ умови та щоб розмір коефіцієнта був розрахований правильно.
Звертаємо увагу, що алгоритмом розрахунку коефіцієнта ЄСВ, наведеним безпосередньо в Законі про ЄСВ, не передбачено розрахунку коефіцієнта ЄСВ "зворотнім способом", про який згадується в листі ДФСУ від 09.04.2015 р. N 12518/7/99-99-17-03-01-17. Також, не передбачено "зворотній спосіб" розрахунку коефіцієнта ЄСВ і в п. 20 розділу III Інструкції N 449.
Відповідно до Закону про ЄСВ, коефіцієнт щомісячно обчислюється за такою формулою:
Коефіцієнт = СмБН(зо)2014/БН(зо), де:
- СмБН(зо)2014 - середньомісячна база нарахування ЄСВ для платника у 2014 році в розрахунку на одну застраховану особу;
- БН(зо) - база нарахування ЄСВ на одну застраховану особу за місяць.
Таким чином, розраховуватись коефіцієнт «зворотнім способом» не може, оскільки це не передбачено Законом про ЄСВ.
Варто зазначити , що не мають права застосовувати понижуючий коефіцієнт у випадках, коли:
  • платники єдиного внеску, що почали вести фінансово-господарську діяльність з 2015 року- показники 2014 року для розрахунку коефіцієнта відсутні;
  • платники , при нарахуванні доходу працівникам, яких донараховують суми ЄСВ до розміру мінімальної заробітної плати (винятками є лікарняні, відпускні та допомога у зв»язку з вагітністю та пологами).
Водночас платник єдиного внеску, що застосував понижуючий коефіцієнт та не сплатив нарахований єдиний внесок у встановлені Законом № 2464 строки, позбавляється права в майбутньому застосувати понижуючий коефіцієнт до повної сплати такої недоїмки (боргу). Право на застосування понижуючого коефіцієнта поновлюється з місяця, в якому сплачено таку недоїмку (борг).
Нагадаємо, що положеннями п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ та пп. 3 п. 2 розділу VII Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом МФУ від 20.04.2015 р. N 449 (далі - Інструкція N 449), передбачено, що в разі донарахування контролюючим органом своєчасно не нарахованого ЄСВ (в тому числі, внаслідок нарахування ЄСВ в меншому розмірі) на підприємство накладається штраф у розмірі 10% донарахованої суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ.
Також посадові особи підприємства можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у розмірі від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - в розмірі від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 26 Закону про ЄСВ, ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. N 8073-X).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь