ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Охорона праці при підвищенних температурах

Дата: 04.11.2021 12:10
Кількість переглядів: 390

Вже тривалий час в Україні денна температура повітря сягає близько +30 ºС.

У зв’язку з цим, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, аби не допустити перегріву працівників, а також відкоригувати час роботи працівників у спекотні дні.

Державними санітарними нормами “Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень” (далі – ДСН 3.3.6.042-99), затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42, регламентовано норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ незалежно від їх форми власності та підпорядкування. Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості. Проте, верхньою межею температури на постійних робочих місцях, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше двох годин поспіль, є температура +28 ºС. Робота при температурі повітря більше 37 ºС належить до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і влаштування жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, влаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.

Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг із натуральних тканин. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

З метою профілактики зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю +10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно вживати не менше 0,5 л води на годину – приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

Крім того, для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму фахівці рекомендують вживати фрукти й овочі. Проте, всі ці заходи є недостатньо ефективними при роботах на відкритих територіях. Тому слід організувати раціональні режими праці та відпочинку. При роботах на відкритій місцевості і температурі повітря +35 ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджених приміщеннях.

Згідно із підпунктом 8 пункту 3 розділу 4 “Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві”, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 № 1240, відпочинок працівників у полі дозволено тільки у спеціально відведених місцях. Не дозволено відпочивати під машинами, у кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях сіна, тощо.

Місця відпочинку рекомендовано облаштувати ємностями з питною водою та спеціальними навісами для захисту від сонця.

В охолоджуваних приміщеннях, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря +24-25 °C.

Сумарна тривалість робіт при температурі більше 28 ºС не повинна перевищувати 4-5 годин на зміну. Іноді навіть необхідно змінити розпорядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

Для допуску працівників до робіт в умовах жаркого мікроклімату їм необхідно пройти попередні (при прийнятті на роботу) та періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України “Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій” від 21.05.2007 № 246.

БУДЬМО ЗДОРОВІ!

С.М. Пашенько, страховий експерт з охорони праці 
Немирівського відділення  Управління ВД ФСС України у Вінницькій області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь