ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Дуже важливо, щоб ми напрацювали подальші шляхи розвитку соціальних послуг. Нам потрібно зберегти родину для дитини – це головне, - Марина Лазебна

Дата: 20.12.2021 08:22
Кількість переглядів: 116

17 грудня, у приміщенні обласної державної адміністрації за участю Міністра соціальної політки України Марини Лазебної, керівництва області, районних державних адміністрацій та громад, фахівців соціальної галузі відбувся круглий  стіл на тему: «Регіональна практика реалізації державної політики у сфері захисту прав дітей на прикладі громад Вінницької області».

«Наша з Вами зустріч – це ще одне підтвердження зацікавленості в результатах роботи, бажання почути проблеми та відпрацювати шляхи їх вирішення. Дякую Вам за можливість обговорити питання, які стосуються найважливішого у житті кожного з нас, – благополуччя дітей», – зазначив Сергій Борзов, звертаючись до Марини Лазебної.

Очільник області також додав, що на Вінниччині відпрацьовані механізми соціального захисту дітей та реалізації програм, спрямованих на виховання дітей у сімейному оточенні.

За його словами, станом на 1 грудня 2021 року, в області відсоток влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, становить 98,4%.

«На Вінниччині функціонує 65 дитячих будинків сімейного типу, 122 прийомних родини, в яких виховується 640 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, що становить 24%  від загальної кількості дітей цієї категорії. Таких показників вдалося досягти завдяки чіткому алгоритму дій щодо дотримання сімейно орієнтованого підходу до роботи з дітьми.  Це попередження соціального сирітства, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу», - зауважив Сергій Борзов.

Він також додав, що в умовах децентралізації в усіх 63 громадах регіону створені служби або відділи у справах дітей.

Під час круглого столу Міністр соціальної політики України Марина Лазебна торкнулася інтеграційної системи «Соціальна громада», в рамках якої у кожній територіальній громаді працює фронт-офіс для прийому документів на більш ніж 100 різних видів соціальної підтримки.

Посадовиця зазначила, що відповідно до всеукраїнського рейтингу, за січень-листопад поточного року Вінницька область посіла перше місце за показниками роботи фронт-офісів.

«Важливо, щоб під час сьогоднішнього круглого столу громади поділилися своїм досвідом та проблемами, а також поінформували, яка допомога з боку центральної влади потрібна. Дуже важливо, щоб ми напрацювали подальші шляхи розвитку соціальних послуг. Нам потрібно зберегти родину для дитини – це головне», -  підкреслила Марина Лазебна.

Під час спілкування з представниками громад, Міністр соціальної політики України зазначила, що розвиток малих групових будинків на місцях має вкрай важливе значення для наближення сімейних форм виховання до дітей.

«За охопленням дітей Вінниччини сімейними формами виховання, показник по вашій області вищий за середній показник по Україні. Звісно, найкраще тоді, коли дітей усиновлюють. У Вінницькій області на обліку 579 дітей-сиріт, які можуть бути усиновлені. Важливо розвивати і ті напрацювання, які вже є, адже ми зможемо досягти результату лише спільними зусиллями», - зазначила Марина Лазебна.

Під час круглого столу Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна розповіла про розвиток соціальних послуг на Вінниччині, включаючи розвиток сімейних форм виховання.

Наразі у Вінницькій області потребує влаштування до сімейних форм 127 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.96 дітей даної категорії перебувають у закладах, 23 з них набули статусу уже перебуваючи в закладах.

«На сьогодні наше першочергове завдання – зробити все необхідне для того, щоб кожна родина могла отримати якісні послуги в територіальній громаді, а діти залишилася у сім’ях», - зауважила Наталя Заболотна.

Важливо, що громади отримують державну підтримку на розвиток соціальної сфери. Так, за кошти державної субвенції 2019 – 2021 років, виділеної для області у сумі понад 111 млн грн., було придбано 184 житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, побудовано два дитячих будинки сімейного типу у Студенянській та Сутисківській громадах, зроблено капітальний ремонт ДБСТ Ямпільської територіальної громади, побудовано два малих групових будинки на  території Стрижавського дитячого будинку-інтернату, придбано 3 ДБСТ для Барської, Літинської та Шаргородської територіальних громад.

У ході круглого столу своїм досвідом поділився батько-вихователь Руслан Ткачук, який займається вихованням дітей на базі ДБСТ більше 20 років.

«Перших шістьох дітей я взяв під опіку ще навчаючись у Вінницькому педагогічному університеті на п’ятому курсі. Мені пішли на зустріч, зробивши індивідуальний графік навчання, аби я міг опікуватись дітьми. Починали ми цю справу із волонтерами у 1998 році. Це були волонтери- іноземці, які їздили по інтернатних закладах і для них були небайдужі українські діти. Вони привозили одяг, іграшки, тож саме тоді я відчув, що хочу допомагати незахищеним дітям, дітям-сиротам. Зауважу, що сьогодні ми тісно співпрацюємо з Вінницькою обласною службою, тож приємно констатувати, що багаж інформації, знань і досвіду, який тепер має служба – колосальний. Раді бачити, що самі соціальні працівники щиро переймаються своєю справою», - зауважив Руслан Ткачук.

Він також вніс пропозицію щодо впровадження на законодавчому рівні можливості надання послуги відпочинку для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу.

Інформуючи про реалізацію інших соціальних послуг на Вінниччині, Наталя Заболотна підкреслила, що важливою ініціативою у 2021 році стала реалізація пілотного проекту «Розвиток соціальних послуг». Так, у рамках пілотного проекту будуть спрямовані кошти для надання дітям Вінницької територіальної громади, яка увійшла до пілоту, соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання.

«Також, працюючи над реалізацією права дитини з інвалідністю на сімейне оточення і розуміючи проблеми, які пов’язані із цим, виникла ідея щодо впровадження роботи  малих групових будинків  як сучасної форми  виховання,наближеної до сімейної. З відкриттям такої форми перебування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі з інвалідністю, будемо мати можливість ще більшій кількості дітей цієї категорії надати послуги в умовах, наближених до родинних, з метою їх найшвидшої соціалізації», -зауважила Наталя Заболотна.

Вона також підкреслила, що на сьогодні не менш важливою є підтримка батьків, які виховують  дітей з інвалідністю.

Так, з 2018 року в області на базі центру «Обрій» працює програма підтримки родин осіб з інвалідністю з наданням соціальної послуги «Тимчасовий відпочинок для батьків дітей з інвалідністю».

Під час отримання послуги батьки мають можливість відпочити,  перезавантажитись та зайнятися своїми справами вдома, а дітям  забезпечується  догляд  у  тренінговому центрі.

Протягом  2018 -  2021 років  проведено 39 заїздів для 305 родин, 85 % з яких, з сільської місцевості Вінницької області.

«Під час впровадження інноваційних послуг в територіальних громадах, важливо власним прикладом демонструвати готовність до розвитку доступних та якісних соціальних послуг спрямованих на всебічний та гармонійний розвиток дітей у сім’ях», - зауважила Наталя Заболотна.

Під час круглого столу також зупинилися на впровадженні послуги «Раннього втручання», яка розвивається на базі Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації «Обрій», що має філії в сільській місцевості та досвід пілотування проектів Державних стандартів соціальних послуг та багаторічну співпрацю з громадськими організаціями.

Ще однією важливою послугою, апробованою у 2020 році, стало справдження  проекту державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання на базі загальноосвітніх шкіл у Вінниці та у Липовці.

Така послуга передбачає залучення діяльності асистента дитини – соціального працівника, підготовленого за спеціальною програмою, який надає індивідуальну підтримку дитині з особливими освітніми потребами під час перебування у навчальному закладі.

Також в області значна увага приділяється соціальному супроводу. Ця послуга надає можливість досягти позитивних результатів роботи з сім’ями, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, жорстоко поводяться з дітьми.

Так, протягом 9 місяців 2021 року послугою соціального супроводу забезпечено 650 сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

«Загалом, говорячи про надання спектру соціальних послуг на рівні громади, важливо розуміти те, що ці послуги мають надаватись системно, комплексно, перетікати одна в одну упродовж усього життя, тобто починаючи від народження і до літнього віку. Тобторозвитокінноваційнихсоціальнихпослугу громадах має включати як «Раннє втручання», так і супровід під час інклюзивного навчання, денний догляд тощо», - зазначила Наталя Заболотна.

Підбиваючи підсумки круглого столу, учасники заходу подякували за співпрацю. На завершення зустрічі Міністр соціальної політики України Марина Лазебна запевнила, що з боку держави і надалі надаватиметься підтримка на розвиток соціальної галузі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь