ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фахівці Вінниччини стануть тренерами з превенції суїцидів

Дата: 26.02.2024 11:40
Кількість переглядів: 70

В області відбувся відбір фахівців, які зможуть отримати навички та компетенції з попередження суїцидів. З 600 кандидатів таку можливість отримали чотири спеціаліста: Олена Бессараба, Аліна Кобець, Анастасія Нагібіна та Богдан Руденко.фото спеціалістів, які проходили відбір та навчання за програмою "Гейткіпінгу"

Усі вони пройшли відбір на навчання за програмою "Гейткіпінгу"  та проводитимуть тренінги для надавачів послуг психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

Олена Бессараба, регіональний координатор Всеукраїнської програми з ментального здоров'я "Ти як?" у Вінницькій області, стверджує: "Проблема суїциду є досить гострою для України, особливо у воєнний час. Самогубства – досить поширена причина передчасної смерті і серйозна соціальна проблема держави. У 2022 році Україна посідала 14-е місце в світі за кількістю самогубств (понад 10 тис. випадків за рік). З огляду на стратегічне планування заходів для надавачів послуг у сфері "людина-людина" варто зосередитись на впровадженні напрямків діяльності, спрямованих на збереження людини. Адже ми розуміємо, що людиноцентричний підхід – це максимально ефективний метод відновлення потенціалу країни».

Вона також додала, що з урахуванням вимог та особливостей українського контексту, в екстремальних умовах пандемії та повномасштабної війни розроблено та пілотовано тренінгову програму з навчання гейткіперів для фахівців державних і недержавних організацій, громадських лідерів, волонтерів у сфері первинного реагування, кризової допомоги, охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки.

Центр психічного здоров'я Києво-Могилянської академії в рамках міжурядової українсько-норвезької програми співпраці у сфері охорони здоров'я «Heals Соореration with Ukraine», з 2020 року впроваджує проєкт «Сприяння посиленню життєдіяльності і громад в Україні: превенція суїциду», який реалізує ініціативу  у консорціумі з партнерами: "Міжнародна співпраця у сфері охорони здоров'я ".

Виконавці проєкту: Університетська клініка Акерсхус (Норвегія) спільно з Центром психічного здоров’я НаУКМА і Громадською організацією «Асоціація фахівців з розв'язання конфліктів та соціальної і психологічної підтримки «Слова допомагають» (м. Київ, Україна).

Під час втілення першої фази проєкту 2020-2023 рр., у співпраці зі світовими експертами у галузі кризової психологічної підтримки та превенції суїциду, Йоханом Сіквелендом та Йоран М. Рорвік (Норвегія) напрацьовано унікальну експертизу з гейткіпінгу - надання первинної психосоціальної підтримки особам з ризиком скоєння суїциду на рівні локальних громад в Україні.

У межах другої фази проєкту заплановано навчання регіональних тренерів з гейткіпінгу. Поширення масштабу впровадження програми з превенції суїциду сприятиме посиленню готовності місцевих громад до планування і надання послуг кризової підтримки на локальному рівні, підвищенню ефективності механізму перенаправлення, зміцненню навичок психологічного відновлення та загального рівня життєстійкості у громаді.

Регіональна координаторка з психічного здоров'я проєкту USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров'я" у Вінницькій області Аліна Кобець підкреслила: "Програма тренінгу покликана сформувати знання та практичні навички з надання первинної психосоціальної підтримки особам з ризиком скоєння самогубства й самоушкодження, вміння розпізнавати попереджувальні ознаки, підтримувати в суїцидальній кризі та перенаправляти для отримання спеціалізованої допомоги. Пройшовши тренінг, усі учасники матимуть можливість знизити ризик виникнення самогубств у громадах. Ми усвідомлюємо, що гейткіпер не замінить кризових консультантів, психологів, психотерапевтів, психіатрів, але він може стати "місточком" між усіма ланками допомоги людині в кризовій ситуації."

У березні-квітні планується хвиля навчань для 100 спеціалістів з гейткіпінгу на Вінниччині, які за каскадним методом передадуть свої знання та вміння з превенції суїциду ще 500 фахівцям.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь