ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

19 лютого 2016 року - граничний термін подачі юридичними особами податкової декларації з транспортного податку

Дата: 22.02.2016 11:12
Кількість переглядів: 292

Другий рік поспіль в Україні діє транспортний податок.
З 1 січня 2016 року ст.267 Податкового кодексу «Транспортний податок» зазнала суттєвих змін, в наслідок яких розширилося коло платників цього податку.
Нагадаємо, що юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року (2016р.) і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
Подавати декларацію про транспортний податок на 2016 рік мають юридичні особи – власники легкових автомобілів:
- з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та
- середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2016 року 1033500 грн. (1378 грн. м. з. п. х 750 м. з. п. = 1033500 грн).
Коротко наведемо характеристику нових критеріїв для сплати транспортного податку.
З огляду на пп. 14.1.220 ст. 14 Податкового кодексу (дата виготовлення транспортного засобу - це календарна дата (день, місяць, рік) виготовлення легкового автомобіля. Для транспортних засобів, календарну дату виготовлення яких визначити неможливо приймається 1 січня року виготовлення, зазначеного у реєстраційних документах.
Таким чином, для обчислення 5-річного строку маємо звернутися до реєстраційних документів (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу).
Постанова КМУ від 31.01.1992 р. № 47 "Про затвердження зразків національних та міжнародного посвідчень водіїв і документів, необхідних для реєстрації транспортних засобів"
З огляду на пп. 267.2.1 ст.267 Податкового кодексу середньоринкова вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті.
На сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі України є розрахунок середньоринкової вартості транспортних засобів (легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) для визначення доходу від продажу або обміну об'єктів рухомого майна (до п. 173.1 ст. 173 Податкового кодексу). Такий розрахунок базується на постанові КМУ від 10.04.2013 р. № 403 «Про затвердження Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів».
Зазначена методика не враховує всіх характеристик, передбачених в пп. 267.2.1 ст267 Податкового кодексу, а саме типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач. Але іншої методики не має. А тому, можна рекомендувати платникам користуватися існуючим калькулятором середньоринкової вартості, що розміщений на сайті міністерства (http://www.me.gov.ua).
Не менш цікаве питання – форма, яку платники транспортного податку мають подавати на 2016 рік. Податкова декларація в редакції наказу МФУ від 10.04.2015 р. N 415 «Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку» надається вперше, на 2016 рік.
  • № з/п
  • Марка та модель транспортного засобу
  • Номерний знак транспортного засобу
  • Рік випуску транспортного засобу
  • Дата реєстрації транспортного засобу Об'єм циліндрів двигуна (см 3)
  • Кількість місяців володіння транспортним засобом
  • Річна сума транспортного податку, яка підлягає сплаті за даними платника 8, 9*
  • Розділенопо: I квартал II квартал III квартал IV квартал
Назвати декларацію новою складно, адже критерії обчислення податку прописані під вимоги ст. 267 Податкового кодексу в редакції до 01.01.2016 року, тобто під старі критерії. В такій ситуації логічно скористатися роз’ясненям ДФС на 2015 р., викладений в листі від 28.01.2015, № 2444/7/99-99-17-04-01-17, щодо заміни показників. Тобто, доцільно в колонці 6 «Об’єм циліндра двигуна» зазначити «середньоринкову вартість».
Показники колонок з 1 по 5 включно заповнюються на підставі реєстраційних документів. В колонку 6 доцільно занести середньо ринкову вартість автомобіля. В колонці 7 платник зазначає кількість місяців, протягом яких планує використовувати автомобіль. Як правило – 12 місяців, якщо не планується відчуження раніше цього строку. В колонці 8 зазначається річна сума транспортного податку – 25000 грн за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування. В колонках 9-12 зазначається квартальна сума податку. В декларації зазначаються тільки ті легкові автомобілі, які в 2016 році є об’єктом оподаткування і які перебувають у платника станом на 1 січня 2016 року.
По легкових автомобілях, придбаних в 2016 році, платник має задекларувати об’єкт оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий автомобіль. В кожному окремому випадку механізм декларування є різним:
  • якщо платник вперше подає декларацію за новопридбаний об'єкт оподаткування та звітує за рік, в полі "Тип декларації" зазначає "Звітна";
  • якщо перехід права власності на новопридбаний об'єкт оподаткування відбувся до 20 лютого, а звітна декларація вже подано, то декларація подається до закінчення граничного терміну з типом "Звітна нова";
  • у разі переходу права власності на об'єкт оподаткування після закінчення граничного терміну (якщо в цей термін була подано первинна декларація) платник має протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт подати уточнюючу декларацію.
І наприкінці, щодо сплати задекларованого податку. Аванси сплачуються до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, тобто за І квартал – до 30 квітня, за ІІ квартал – до 30 липня, за ІІІ квартал – до 30 жовтня, за ІV квартал – до 30 січня.
При сплаті авансів слід врахувати новації, внесені Законом № 909 від 24.12.2015 р. до ст. 267 Податкового кодексу. Платник може припинити сплату транспортного податку у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, (який є об'єктом оподаткування. Транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт викрадення. Головною умовою є документ про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.
При цьому уточнююча декларація подається протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
В подальшому, у разі повернення легкового автомобіля його законному власнику, платник зобов'язаний:
  • надати контролюючому органу копію постанови слідчого, прокурора протягом 10 днів з моменту отримання;
  • подати уточнюючу декларації протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.
Транспортний податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому його було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь