ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

27 вересня - Всесвітній день туризму

Дата: 25.09.2013 14:47
Кількість переглядів: 367

Фото без опису

Свято встановлено Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації в 1979 році в місті Торремолінос, Іспанія. З 1980 року Всесвітній день туризму присвячений певній тематиці, а з 1998 року свято символічно приймає певна країна, адже туризм є одним з найпопулярніших видів відпочинку. Подорожуючи люди пізнають світ – історію, культуру, звичаї, отже, не лише відпочивають, а й збагачуються духовно, зміцнюють зв’язки між народами різних країн.
Указом Президента України від 21 вересня 1998 року було встановлено, що 27 вересня в Україні щорічно відзначатиметься День туризму. За рік до цієї події в 1997 році Україна стала дійсним членом Всесвітньої туристської організації — головної міжнародної міжурядової організації у сфері подорожей і туризму, що є виконавчим органом ООН.
А уже у вересні 1999 року на ХІІІ сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої туристської організації, що проходила у м. Сантьяго (Чилі), саме нашу державу було обрано до Виконавчої ради цієї організації.
Всім відомо - Україна надзвичайно багата своєю історією, автентичною культурою, мальовничими куточками. То ж з огляду на це, у 1999 році Указом Президента України № 973/99 було схвалено основні напрями розвитку туризму, затверджено державні програми для вирішення проблем саме українського туризму, розгалуження його інфраструктури і як наслідок - покращення добробуту населення, як міського так і сільського. Адже це досить перспективний напрямок внутрішнього туризму. Сільський зелений туризм – корисний для відпочиваючих і для господарів – селян, сільських громад, регіонів та держави в цілому, сприяє розвитку багатьох пов’язаних з ним галузей економіки. Його розвиток також сприятиме збереженню селянства як носія української ідентичності, культури і духовності, це додаткові можливості для популяризації української культури, поширення знань та інформації про історичні, природні, етнографічні особливості краю. Розвиток сільського зеленого туризму в Україні підтримується спеціальними програмами Міжнародного фонду «Відродження», фонду «Євразія», Європейської федерації сільського зеленого туризму «Єврожітс» та іншими. Окремі аспекти діяльності сільського зеленого туризму регулюються Законами України «Про туризм», «Про особисте селянське господарство», «Про підприємництво».
Слід зазначити, що наш район надзвичайно привабливе місце для подорожей. На території розміщено 207 об’єктів культурної спадщини, 170 із яких занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток у Вінницькій області, 10 із них мають статус національного значення: всім добре відомий палацовий комплекс родини Потоцьких, палац графа Шереметьева, Свейковського, мавзолей – усипальниця родини Потоцьких, унікальні дерев’яні церкви та старовинні костели, цілющі криниці та джерела, музеї та садиби, які віками формували оригінальну полікультурну ауру, які і сьогодні несуть у собі пам'ять минулих століть та являються окрасою Тульчинського краю.
Важливу роль у становленні та розвитку сільського зеленого туризму відіграє неприбуткова громадська організація – Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, яка збирає і концентрує дані з різних регіонів країни, проводить конференції та тематичні виставки з метою популяризації відпочинку в українському селі, сприяє розвитку сільської інфраструктури, самозайнятості сільського населення, виховання поваги до краси рідного краю, гостинних мешканців сільської місцевості, збереженню існуючого культурного та історичного надбання Українського народу. За її ініціативою створені й успішно функціонують осередки сільського туризму у більшості областей України, в т.ч. і в нашій області (Тиврівський район, Гайсинський, Ямпільський, Бершадський, Літинський та ін.)
З нагоди Всесвітнього дня туризму хочеться звернутися перш за все до господарів сільських садиб для їх подальшого залучення до співпраці у сфері сільського зеленого туризму. Необхідну консультаційну інформацію можна отримати за тел.: 0988674210.
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь