ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Актуальні питання регіонального розвитку області презентував директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко

Дата: 19.02.2018 15:40
Кількість переглядів: 429

19 лютого, під час щотижневої робочої наради, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко презентував керівникам структурних підрозділів ОДА Карту пріоритетів Департаменту на 2018 рік.

Зокрема, посадовець визначив п’ять пріоритетних напрямків роботи Департаменту, а саме: зростання конкурентоспроможності економіки області та залучення інвестицій, розвиток міжнародних відносин та грантової діяльності, розвиток територіальних громад, забезпечення ефективної роботи ЦНАП та формування позитивного туристичного іміджу області.

Розглядаючи перший пріоритет, очільник Департаменту відповідно виокремив 5 першочергових завдань, серед яких: підтримка та розвиток промислового сектору, активізація інвестиційної діяльності, підтримка розвитку підприємництва, сприяння нарощенню обсягів експорту та розвиток сфери торговельної діяльності. Коментуючи динаміку промислового виробництва, Володимир Мережко відзначив зростання промислового виробництва у фармацевтичній галузі (на 29,4%), машинобудуванні (на 28,7%), виробництві продукції металообробки (15,7%), деревообробній галузі (на 10,3%), легкій (на 6,8%) та харчовій (на 3,3%) промисловостях.

«У 2017 році в промисловому секторі економіки реалізовано 26 інвестиційних проектів загальною вартістю понад 2,29 млрд. грн. та створено 1215 нових робочих місць. Поява в області нових компаній забезпечило конкуренцію на ринку праці, що, в свою чергу, призвело до зростання середньомісячної заробітної плати по галузі майже на 30%. Наступного року зусилля Департаменту будуть спрямовуватись на підтримку та супровід 55 інвестиційних проектів в промисловості вартістю 7,47 млрд. грн., що дозволить створити 6520 нових робочих місць. Серед найпотужніших: продовження реалізації спільного проекту ДП «Електричні системи» у співпраці з компанією Delphi, нарощення виробничих потужностей птахокомплексом «Вінницький бройлер» ПрАТ «Зернопродукт МХП» ТОВ «Вінницька птахофабрика», введення в експлуатацію заводу UBC Group, запуск виробничих потужностей японською компанією «Fujikura», збільшення виробничих потужностей ТОВ «БарлінекІнвест», розміщення виробничих потужностей компанією «Sumitomo Electric Wiring Systems - Europe», - підкреслив посадовець.

Також, Володимир Мережко відзначив, що з метою розвитку підприємництва в області діяла Регіональна програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2017 рік, згідно якої було проведено 2210 різноманітних заходів (тренінги, конференції, форуми), було здійснено часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими на реалізацію проектів (15 переможців конкурсу отримали майже 1 млн.грн.) та проведений конкурс бізнес-планів підприємців-початківців (підтримку отримали 7 стартапів у різних сферах діяльності).

Крім того, в рамках співпраці з ГО «Вінницький бізнес клуб», минулого року було організовано виїзні економічні місії до США та КНР, а також підписано Меморандуми про співпрацю з ГО «Спілка підприємців «СТІНА» та Вінницьким бізнес-омбудсменом, Міжнародним Трейд-клубом та Українським Домом в Пекіні. У 2018 році планується здійснити виїзні економічні місії до Канади та Нідерландів.

Коментуючи співпрацю бізнесу і влади, очільник Департаменту підкреслив, що за результатами національного опитування МСП, яке другий рік поспіль проводиться Програмою USAID «Лідерство в економічному врядуванні» - «Щорічна оцінка ділового клімату» (АВСА 2016), Вінницька область посіла 1 місце серед регіонів України в Рейтингу регіонального індексу ділового клімату.

Значне зростання показала динаміка обсягів експорту товарів: у 2017 році цей показник становив 1217,8 млн. дол. США, що на 23,9% більше, ніж у 2016 році. Зовнішньоторговельні операції з товарами здійснювались з партнерами із 142 країн світу, а значна доля тут належить Індії, Польщі, Китаю, Іспанії, Туреччині, Нідерландам.

Що стосується обласного споживчого ринку, то оборот роздрібної торгівлі за 2017 рік склав 21,1 млрд. грн., а за показником індексу споживчих цін Вінниччина посіла 3 місце серед інших регіонів України.

Відповідно до другого пріоритету «Розвиток міжнародних відносин та грантової діяльності», Володимир Мережко відзначив, що Вінницьку область у 2017 році відвідали майже 60 іноземних делегацій, було організовано понад 25 візитів делегацій з Вінниччини закордон, було підписано Угоду між Вінницькою ОДА та Урядом Ліберецького краю Чеської Республіки. Також, у 2017 році були підписані Плани заходів щодо відзначення у 2018 році 60-ї річниці співпраці Вінницької області і Сьвєнтокшиського воєводства та 10-ї річниці співпраці Вінницької області і Лодзького воєводства, що передбачають проведення низки спільних заходів. Крім того, в квітні місяці було відкрито Почесне Консульство Республіки Молдова у Вінниці.

Щодо залучення міжнародної технічної допомоги, то протягом 2017 року в області впроваджувались 27 проектів, з яких по 6 проектах Вінницька ОДА виступає бенефіціаром.

Також, Володимир Мережко виокремив «Розвиток територіальних громад», як один із головних пріоритетів, який, в свою чергу, охоплює залучення коштів з державного фонду регіонального розвитку та субвенції соціально – економічного розвитку окремих територій для реалізації інвестиційних проектів.

«В 2017 році фінансова допомога держави склала 591,8 млн. грн., що в два рази більше ніж попереднього року: за рахунок ДФРР було профінансовано 43 інвестиційних проекти. Коштом обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2017 році було реалізовано 87 природоохоронних заходи на суму 104,4 млн. грн. У 2018 році за цим напрямком передбачено 76,1 млн. грн.», - наголосив Володимир Мережко.

Окремо очільник Департаменту відзначив значну роботу установи в питаннях організації закупівель через електронну систему ProZorro. Зокрема, їх кількість в минулому році зросла в 2,2 рази і склала понад 20 тис., що призвело до економії бюджетних коштів на суму 125 млн. грн. та дозволило Вінницькій ОДА посісти 3 місце у всеукраїнському рейтингу.

Неабияку важливість має й такий пріоритетний напрямок роботи, як «Забезпечення роботи ЦНАПів».

«Одним із головних пріоритетних напрямків роботи Департаменту є забезпечення роботи ЦНАПів, оскільки надання якісних адміністративних послуг населенню належить до основних завдань влади. В області діють 32 Центри надання адміністративних послуг та 6 територіальних відділень. Протягом 2017 року ЦНАП Вінницької області надано 1253 243 різноманітних послуг суб’єктам звернення, що на 17,2% або на 184 тис. більше порівняно з 2016 роком. Питома вага надання послуг через ЦНАП в районах та містах обласного значення (без м. Вінниці) постійно зростає: від 27% у 2015 році до 38% у 2017 році», - зазначив Володимир Мережко.

Слід відмітити, що Вінниччина посідає 1 місце серед регіонів України за кількістю наданих послуг через ЦНАПи. Їх питома вага становить 11,3% від загальної кількості наданих адміністративних послуг в Україні.

Також, посадовець відзначив роботу Департаменту за таким пріоритетним напрямком як «Формування позитивного туристичного іміджу області»:

«У 2017 році в області розроблено Програму розвитку туризму у Вінницькій області на 2017 - 2020 роки, яка затверджена рішенням сесії обласної ради. Також, спільно з компанією Google в рамках реалізації програми цифрового перетворення Вінницької області було організовано і проведено літню школу «Цифрові інструменти та можливості», розміщено в додатках Google інформацію про туристичні об'єкти регіону та створено туристичний сайт: discover.vn.ua. Водночас, у 2017 році Департаментом організовано та проведено круглий стіл щодо розвитку гастрономічного туризму у Вінницькій області та презентовано проект «Гастрогід Вінниччини».

Підсумовуючи свій виступ, Володимир Мережко зазначив, що результати виконання пріоритетних напрямків роботи Департаменту відповідають поставленій меті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь