ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Арсеній Яценюк: Якщо в Уряду і Парламенту не буде спільної роботи для врятування країни - буде переформатування Верховної Ради, Уряду і коаліції

Дата: 04.07.2014 11:41
Кількість переглядів: 299

Якщо в Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України не буде спільного бачення і спільної роботи для врятування країни - в країні буде переформатування Верховної Ради, Уряду і коаліції, - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді України 4 липня.
У цей день Парламент України повернувся до розгляду в першому читанні законопроектів щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України» (4116-А) та «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» (4117-А). які Верховна Рада не підтримала напередодні. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів: “Для того, щоб виграти будь-яку війну, треба об'єднуватися, треба бути єдиними. Бо український народ ніколи нам цього не простить. Країна знаходиться на межі. І для того, щоб витягнути країну, треба мати політичну і громадянську відповідальність перед 45-мільйонною державою”.
Арсеній Яценюк наголосив, що сьогодні на енергетичному ринку «критична ситуація»: «Це частина війни, яку розв’язала Росія проти України. Окрім офіцерів ГРУ, важкої артилерії, фінансування, які відправляються Росією на територію України, окрім фінансового тиску, який здійснюється на всі суб'єкти господарювання по відношенню до України, окрім економічного тиску, коли Росія намагається закрутити всі можливі і неможливі гайки, щоб не дати Україні можливості продавати свої товари і в кінці кінців вижити, - Росія ще й розв’язала з нами газову війну».
“Як Глава Уряду хочу чітко заявити: на жодний шантаж Уряд піддаватися не буде. Або ми працюємо, або не працюємо. Якщо не буде спільного бачення і спільної роботи для врятування країни і виходу з цієї надзвичайно драматичної ситуації - в країні тоді буде переформатування Верховної Ради, Уряду і коаліції”, - наголосив Прем’єр-міністр.
Глава Уряду підкреслив, що за останні чотири місяці Верховною Радою підтриманий єдиний базовий законопроект, внесений Кабінетом міністрів України, - про подолання фінансової кризи, який дав можливість отримати перший транш кредиту Міжнародного валютного фонду. «Для інших траншів нам також треба буде приймати відповідні закони», - додав він.
«На жаль, два десятки інших законів, які внесені Кабінетом міністрів України, - починаючи з закону про зміну якості судової системи, який передбачав люстрацію суддів, створення механізму по заміні суддівського корпусу, законопроектів про зміну ставок оподаткування, про підвищення рентних плат на енергетичні продукти як найбільш прибуткові, - не отримали підтримки Парламенту», - наголосив Арсеній Яценюк.
У той же час, зазначив Глава Уряду, Парламентом проголосована низка законів, які не забезпечені бюджетним фінансуванням. Це, за його словами, «класичні популістські закони, які неможливо виконати, тому що грошей в країні немає»: «За 23 роки вже прийняли законопроектів на 300 мільярдів гривень, тому що хотіли сподобатись виборцям. В результаті привели країну до банкрутства».
За його словами, тільки за останні чотири місяці ухвалено вісім законів, які до 2016 року вимагають витрат з державного бюджету України в розмірі 11,5 мільярдів гривень, яких в держбюджеті немає. Крім того, ухвалені й очікують на підписання ще додатково шість законів, які до 2016 року передбачають бюджетні видатки в розмірі ще 34 мільярди гривень: «Це шоу необмеженого популізму і брехні людям. Цих грошей немає».
«Як Глава українського Уряду вважаю, що в такому форматі працювати Уряду і Парламенту надто складно. А найскладніше – Україні і українцям», - сказав Арсеній Яценюк.
Арсеній Яценюк нагадав, що два урядові законопроекти щодо енергетичної безпеки держави уже доповідалися в Парламенті, з третьої спроби були включені до порядку денного, двічі розглядалися на урядових комітетах, на раді коаліції всі керівники фракцій і груп підтвердили необхідність їх ухвалення. Для знаходження компромісу Уряд погодився на те, щоб проголосувати їх тільки в першому читанні. Але незважаючи на це, 3 липня вони «безпідставно не були проголосовані».
Ключовим законопроектом Глава Уряду назвав проект закону щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України: «Він дає можливість розпочати процедуру спільної з нашими європейськими і американськими партнерами модернізації і експлуатації української газотранспортної системи. Вона потребує невідкладних інвестицій, щоби максимально завантажити українську ГТС і отримувати доходи. Потрібно, щоб спільно з європейськими, американськими компаніями Україна, яка буде володіти контрольним пакетом акцій в операторській компанії, більше заробляла і щоби наші східні чи північні сусіди не будували «Південний потік» в обхід України».
«У законопроекті чітко зазначається, що сама труба залишається стовідсотково державною власністю, як і газосховища», - додав він.
За словами Арсенія Яценюка, ухвалення цього закону відкриє Україні шлях для до побудови нової енергетичної системи, «де Україна стає гравцем»: «За інших обставин за декілька років Росія обійде Україну іншими газогонами, і по українській трубі можна буде тільки повітря качати».
Верховна Рада підтримала рішення взяти за основу обидва законопроекти щодо енергетичної безпеки України.
Арсеній Яценюк назвав це невеликим, але кроком уперед. Він зазначив, що вислухавши всі пропозиції, бачення та критику, не хотів би вдаватися у чвари і з'ясування стосунків: «Але хотів би оголосити публічно членам коаліції: я пропоную розпочати процес консультацій про переформатування і посилення складу Кабінету Міністрів України».

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь