ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

БУДЬТЕ ОБАЧЛИВІ З ГРИБАМИ!

Дата: 19.07.2016 10:36
Кількість переглядів: 404

З настанням грибного сезону серед населення Тульчинського району виникають випадки отруєння дикорослими грибами. Здавалося б, що щорічні попередження про небезпеку вживання грибів мали б зменшити кількість потерпілих. Однак в дійсності зовсім інакше. Особливу стурбованість викликають факти отруєння дикорослими грибами дітей. Основна причина важких, часто смертельних отруєнь - помилкове вживання неїстівних грибів, а також неправильне приготування населенням їстівних грибів.
Різні види отруйних грибів з'являються з ранньої весни і до кінця осені, тому і потерпіти від них можна протягом усього цього періоду. Статистика враховує лише ті випадки отруєнь, які зумовлюють тяжкі захворювання або закінчуються смертю. А отруєння, внаслідок яких виникає розлад шлунково-кишкової діяльності або інші хворобливі симптоми, здебільшого залишаються незареєстрованими. Треба зазначити, що часто і сам потерпілий через свою необізнаність щодо наслідків отруєння грибами вважає, що нездужає з інших причин.
Переважна більшість населення, на превеликий жаль, не сприймає застереження про недоцільність вживання грибів взагалі. Пояснюється це різними причинами. Збір грибів - стародавня пристрасть наших пращурів. Слов'янські племена, які мешкали на території сучасної України, здавна знали їстівні гриби. З прийняттям Київською Руссю християнства гриби стали надзвичайно популярними, тому що під час постів ними люди замінювали скоромну їжу. Тому для багатьох з нас гриби - це споконвічні українські ласощі. І це не дивно. Гриби - цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів. Деякі вчені навіть вважають, що вони рівноцінні м'ясу та яйцям. Згідно хімічного складу, гриби містять у собі значну кількість азотних речовин, зокрема білків, вітаміни А, В, В2, Д, С, РР, залізо, мінеральні речовини та мікроелементи (калій, фосфор, кальцій, мідь, йод, марганець, миш'як).
Ліси Тульчинщини багаті на сироїжки, маслюки, опеньки, лисички та інші гриби. Але поміж їстівних трапляються й отруйні, які розмножуються більш інтенсивно і чимось схожі з їстівними. Потрапивши в організм вони можуть викликати тяжкі харчові отруєння, які проявляються по-різному в залежності від того, який гриб спричинив захворювання. Симптоми отруєння - це нудота, блювання, сильні болі в животі, пронос. Відмічається слабкість, спрага, зниження кров'яного тиску, судоми, запаморочення, марення, можлива поява жовтяниці тощо. Наслідки отруєння залежать від виду гриба, від кількості вжитих грибів а також від віку та стану здоров'я постраждалого. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше спостерігаються випадки зі смертельним кінцем.
Ось тому фахівці рекомендують дітям до 5 років ні в якому разі не вживати будь-яких грибів, а до 14 років – дикорослих.
Порятунок життя постраждалих багато в чому залежить від своєчасного надання їм допомоги. Перш за все необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку медичну допомогу. Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температури чи содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води) або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого). Після цього викликати блювоту. Процедуру слід повторювати до тих пір поки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм. До надання лікарської допомоги приймати будь-які ліки та їжу забороняється.
Щоб запобігти отруєнню грибами, пам’ятайте:
· Не збирайте невідомих а також зовсім незнайомих грибів.
· Збирайте тільки ті гриби, про які точно відомо, що вони їстівні. Не впевнені, що знаєте гриб, - викиньте його, яким би апетитним на вигляд він не здавався.
  • Ні в якому разі не можна пробувати сирі гриби на смак, або довіряти опису запаху, типового для якогось гриба. Він мінливий.
· Перевіряйте вдома всі зібрані гриби для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів. Якщо, перебираючи гриби, ви знайшли отруйні - викиньте без жалю і всю решту.
· Не купуйте гриби на стихійних ринках та в місцях торгівлі.
· Ніколи не збирайте гриби на промислових пустирях та колишніх смітниках.
· Дітям до 5 років вживати будь-які гриби забороняється.
· При приготуванні їстівних грибів їх потрібно кип'ятити двічі по 7-10 хвилин, міняючи воду. Навіть їстівні гриби при неправильному приготуванні можуть спричинити важкі, нерідко смертельні отруєння. Ствердження, що отруту з грибів можна вивести шляхом кип’ятіння протягом декількох годин – хибне. Частіше всього ці отрути термостійкі.
· При підозрі на отруєння грибами негайно звертайтеся за медичною допомогою.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь