ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Будьте обережні – змії !

Дата: 23.05.2017 15:10
Кількість переглядів: 456

Фото без опису

Тульчинський районний сектор ГУ ДСНС України у Вінницькій області нагадує громадянам. В розпалі літо - сезон жаркої погоди і відпусток. Багато хто з нас не проти провести літній час в походах. Одна з небезпек, яка може підстерігати вас на природі, це змії, а точніше - отруйні змії. Щороку від укусів змій страждає більше 2 мільйонів людей. В зв'язку з цим дуже важливо розрізняти зміїні укуси, а також надавати першу допомогу потерпілому.

Відпочинок у помірних широтах
Найотруйнішою змією України вважається гадюка. На нашій території їх налічується 5 видів. В основному гадюки мешкають в південних і південно-східних регіонах країни. І лише один вид - гадюка звичайна, представлена повсюдно. Відразу заспокоїмо наших читачів і скажемо, що кількість смертей із-за укусів гадюки надзвичайно мала. За останніх 40 років, можливо, на пальцях руки можна порахувати кількість летальних результатів від укусів гадюки. До того ж, такий несприятливий результат став причиною неадекватного лікування. Проте розслаблятися ні в якому разі не можна, і якщо вас все-таки наздогнала зла доля, то знайте, як себе правильно поводити.

Що робити?
Якщо вас укусила неотруйна змія, то процедура першої допомоги зводиться до мінімуму. Досить лише обробити ранку перекисом водню, йодом або зеленкою, що у вас буде під рукою. Якщо немає подібних засобів, то можна промити рану проточною водою і прикласти подорожник. Як правило, укуси неотруйних змій залишають на тілі дрібні подряпини. Якщо ж укусила отруйна змія, то на кінцях подряпин залишаються проколи, куди змія вприскує отруту.
У такому разі, перше, що варто зробити, - не панікувати! Якщо ви все зробите грамотно, то нічого страшного з потерпілим не станеться.
Перш за все необхідно ретельно оглянути місце укусу. Якщо змія ужалила через одяг, то його необхідно зняти, оскільки на ньому може знаходитися значна порція отрути. Крім того, сліди отрути можуть бути і на шкірі біля місця укусу. Отруту необхідно акуратно видалити, щоб краплі небезпечної речовини не потрапили в рану. Пам'ятайте, що усі ці процедури необхідно робити максимально швидко і в той же час з "холодним" тверезим розумом.
Відразу після укусу можна обхопити рану і злегка натиснути, щоб отрута витекла назовні. Медики радять робити спеціальні хрестоподібні надрізи, щоб кров витікала інтенсивніше, а з нею - і залишки отрути. Проте це варто робити тільки підготовленій людині.
Після натискань отруту можна видалити з рани ротом. На деякий час ви можете відчути деяке оніміння язика, яке з часом проходить. Проте ні в якому разі цього не можна робити, якщо у вас є кровоточивість ясен або інші ушкодження, що кровоточать у роті. Таким чином отрута проникне у ваш організм, і вже вам знадобиться швидка медична допомога. Варто відмітити, що відсмоктування отрути може бути ефективне лише протягом 10-15 хвилин після укусу. І пам'ятайте, що видаляти отруту в такий спосіб варто лише у тому випадку, якщо до найближчої медичної установи необхідно добиратися більше 3-х годин. Мінімум рухів і побільше пиття.
Як відомо, отрути змій в основному поширюються через лімфатичні шляхи. Тому жертву зміїного укусу необхідно в найкоротші терміни знерухомити. Якщо змія укусила за ногу, то необхідно її прив'язати бинтом до іншої ноги, і в лежачому стані транспортувати людину до найближчої медичної установи.
Якщо ж змія укусила за руку, то її необхідно зігнути в лікті і перев'язати, щоб рука залишилася в такому стані. Зоологи радять негайно зняти каблучки й інші прикраси. При укусі змії пальці рук набрякають, а каблучки заважатимуть кровообігу.
Після укусу змії необхідно лежати. Ходити або сидіти хворим, яких укусила змія, не можна, оскільки нерідко у них бувають головні болі, запаморочення, блювота, нудота і непритомний стан. Потерпілому необхідно пити багато води. Щедре пиття зведе до мінімуму інтоксикацію.
Чого не потрібно робити!
При зміїних укусах не можна накладати джгути. Якщо ви у такий спосіб припините відтік венозної і артеріальної крові, то отрута всмоктуватиметься через глибокі кісткові вени. Крім того, таке затягування веде до ушкоджень, що сприяє з'єднанню отрути з продуктами метаболізму тканин. Як правило, після зняття джгута стан потерпілого значно погіршується.
Категорично заборонено приймати спиртні напої. Алкоголь посилює швидкість всмоктування отрути, а також і силу отруєння.
Бажаємо вам провести відпочинок без зустрічі з неприємностями!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь