ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям

Дата: 14.05.2018 12:30
Кількість переглядів: 652

Фото без опису

У зв’язку з численними зверненнями громадян за призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, управління соціального захисту населення інформує:
Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.
Для призначення соціальної допомоги уповноважений представник сім’ї подає органу соціального захисту населення такі документи:
  • заяву;
  • документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
  • декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї.
Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.
Форми заяви, декларації про доходи та майно затверджуються Мінсоцполітики.
До складу сім’ї включаються чоловік, дружина, рідні, усиновлені діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і які не мають власних сімей; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та ІІ груп або інвалідами І групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю інших доходів; особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом І групи і здійснює догляд за ним; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.
До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.
Соціальна допомога не призначаються у разі, коли:
  • працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І – ІV рівня акредитації протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, за інвалідами ІІ групи внаслідок психічного розладу, а також за особами, які досягли 80-річного віку; фізичних осіб, які надають соціальні послуги);
  • під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно;
  • особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед звернення за наданням соціальної допомоги здійснили купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо або оплатили послуги завчання, будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного ( в тому числі мобільного) зв’язку тощо (крім житлово-комунальних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності) в сумі, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;
  • у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).
Державна соціальна допомога може бути призначена на підставі рішень районних комісій у разі коли:
  • у складі сім’ї є інвалід;
  • у малозабезпеченій багатодітній сім’ї виховується троє або більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІV рівня акредитації, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);
  • неможливість отримання будь-яких джерел для існування пов’язана з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім’ї.
Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася за призначенням такої допомоги.
Розмір соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім’ї.
Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги.
Для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць; для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, - трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, - чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
Розмір соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.
Рівні забезпечення прожиткового мінімуму призначення допомоги малозабезпеченим сім'ям у 2018 році становлять:
з січня (грн.)
з травня (грн.)
з грудня
(грн.)
для працездатних осіб (21% прожиткового мінімуму) для працездатних осіб
370,02
386,61
403,41
для осіб, які втратили працездатність, та (100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність)
1373,00
1435,00
1497,00
для дітей віком (85% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку)
до 6 років
1268,20
1325,15
1382,10
від 6 до 18 років
1581,00
1652,40
1722,95
від 18 до 23 років
1497,70
1564,85
1632,85
доплата на дітей віком від:
0 до 13 років
250,00
250,00
250,00
13 до 18 років
500,00
500,00
500,00
Призначена соціальна допомога може бути зменшена до 50 відсотків її розміру у разі невикористання сім’єю можливостей знаходження додаткових джерел для існування.
Соціальна допомога призначається на шість місяців.
Виплата раніше призначеної допомоги припиняється:
  • якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, - з місяця, що настає за місяцем, в якому виявлено порушення;
  • у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють виплату соціальної допомоги, - з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни;
  • за заявою уповноваженого представника сім’ї – з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.
За більш детальною інформацією варто звертатись до управління соціального захисту населення, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича 1, каб. № 111 або за телефоном 2-33-31.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь