ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До уваги учасників виборчого процесу! Як підготуватись до другого туру виборів Президента України (юридична консультація)

Дата: 05.04.2019 09:57
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

Другий тур виборів Президента України призначений на 21 квітня 2019 року, та для того, щоб мати змогу проголосувати на виборній дільниці, треба заздалегідь впевнитися, що ви є в списках виборців для повторного голосування.
У відповідності до ст. 8 «Про вибори Президента України» кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються.
Як впевнитися, що ви є в списках виборців? Є декілька способів:
Кожному, хто хоче перевірити себе в списках виборців, потрібно зайти на сайт Держреєстру в "Кабінет виборця". Далі треба внести дані щодо реєстрації місця проживання та адресу електронної пошти у відповідні поля. Після цього на електронну пошту надійде код для отримання підтвердження, чи є особа в Державному реєстрі виборців, а також номер і адреса відповідної виборчої дільниці.
Згідно ч. 2 ст. 32 «Про вибори Президента України» перевірити, чи є ви в списках виборців, також можна очно: знайти прізвище в переліках, які вивішують у приміщенні дільничної виборчої комісії, до якої ви належите, або прийти з паспортом до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації.
У відповідності до ч. 3 ст. 32 «Про вибори Президента України», якщо виборець виявив, що не занесений до списків, він може звернутися до органу ведення реєстру за місцем проживання з питанням свого включення.
Іменні запрошення на вибори повинні надсилати не пізніше як за три дні до дати повторного голосування – до 17 квітня.
Що робити, якщо Вас нема в списках виборців для повторного голосування?
Якщо Ви не знайшли себе в електронному реєстрі виборців, списках на дільниці та Вам не принесли запрошення на вибори, ви маєте право звернутися до суду з позовом про уточнення списку виборців.
Згідно до ст. 274 КАС України, кожен, хто має право голосу на виборах, може звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку.
Позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана не пізніш, як за два дні до дня голосування (до 24.00 18 квітня).
Згідно ч. 5 ст. 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено.
Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків (після 18 квітня), суд залишає без розгляду.
У відповідності до ч. 5 ст. 35 «Про вибори Президента України» у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться!
У відповідності до ч. 1 ст. 35.1 «Про вибори Президента України» кожен громадянин має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Звернення про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь