ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Фізичним особам – про сплату податку на нерухомість та транспортного податку

Дата: 22.07.2015 15:51
Кількість переглядів: 336

Фото без опису

До 1 липня ц.р. громадяни – платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та транспортного податку отримали відповідні податкові повідомлення – рішення. Термін сплати податку, зазначеного у такому рішенні – протягом 60 днів з дня його вручення.
Нагадуємо, що цьогоріч податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно отримали лише фізичні особи (резиденти і нерезиденти) – власники житлової нерухомості. Податок їм нарахований за 2014 рік. Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2014 рік є: з 1 січня по 31 березня 2014 року – сумарна житлова площа, яка знаходиться у власності фізичної особи; з 1 квітня по 31 грудня 2014 року – сумарна загальна площа. Не підлягає оподаткуванню площа квартир, що не перевищує 120 кв.м. та житлових будинків – 250 кв. м. Якщо у власника є і квартира, і будинок та/або їх частки площею до 370 кв.м. включно, він також не сплачуватиме податок на нерухомість. Втім пільги із сплати податку не розповсюджується на об’єкти житлової нерухомості, які надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності.
Водночас платниками транспортного податку з числа фізичних осіб є особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.
У зв’язку з численними запитаннями від громадян – власників житла і транспорту з місць наводимо відповіді на них з бази «ЗІР».
1. Яким чином фізична особа сплачує транспортний податок, якщо протягом цього року термін використання легкового автомобіля досягне 5 років?
Відповідь: Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку починаючи з 1 січня поточного року та включаючи місяць, в якому термін використання легкового автомобіля досягне 5 років.
2. З якої дати визначається термін використання автомобіля з метою оподаткування транспортним податком?
Відповідь: Якщо на транспортні засоби уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що дають право їх експлуатувати, вони вважаються використовуваними. Датою початку користування (вводу в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважається дата їх першої реєстрації, визначена в реєстраційних документах, які видано уповноваженими державними органами та дають право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі. У разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації транспортних засобів датою початку використання вважається календарна дата виготовлення транспортного засобу (день, місяць, рік). У разі якщо календарну дату визначити неможливо, то такою датою слід вважати 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.
3. Як обчислюється та сплачується фізичною особою транспортний податок у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування протягом звітного року?
Відповідь: Згідно з п.п. 267.6.5 п. 267.6 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.
Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності. Підпунктом 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу України визначено, що за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.
4. З якого періоду сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості?
Відповідь: Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості сплачується: юридичними особами - поквартально протягом 2015 року; фізичними особами – у 2016 році за 2015 рік.
5. Чи необхідно сплачувати податок на нерухоме майно відмінне від земельного податку якщо місцева рада не прийняла рішення про встановлення ставок податку?
Відповідь: Якщо місцева рада не прийняла рішення про встановлення ставок з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мінімальною ставкою такого податку є «0» відсотків.
6. Чи є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізична особа, яка має право власності на нежитлове приміщення як ФОП?
Відповідь: Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Оскільки ст. 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь