ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Голова правління АТ «Вінницягаз» Кривак А.О. роз’яснює, як та чому приводяться до стандартних умов спожиті об’єми природного газу

Дата: 15.08.2019 16:34
Кількість переглядів: 567

Фото без опису

На численні звернення споживачів природного газу Вінниччини АТ «Вінницягаз» надає до інформації детальні роз’яснення про те, як та чому приводяться до стандартних умов спожиті об’єми газу.

З жовтня 2018 року обсяги спожитого населенням Вінниччини природного газу приведені до стандартних умов.

Населення стало останньою категорією споживачів, для яких використовують таке приведення. Решта споживачів, включаючи заклади освіти, охорони здоров’я, установи бюджетної сфери, сплачують за спожитий газ з приведенням до стандартних умов вже майже три роки - з грудня 2015 р.

Стандартними умовами для постачання та розподілу газу в Україні є температура повітря +20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпа. Саме за таких умов визначається обсяг природного газу, як товарної продукції, відповідно до норм Кодексу ГТС, Кодексу ГРМ, Закону України «Про ринок природного газу» та інших актів чинного законодавства.

Для того щоб приводити об’єми спожитого газу до стандартних умов існують лічильники з термокоректорами. Але вони є досить дорогими, тому розповсюджені не всюди. Більшість лічильників, які встановлено у споживачів, рахують об’єм газу в робочих умовах, які відрізняються від стандартних (без корекції температури та тиску). Тож для коригування об’ємів газу для побутових та промислових споживачів з урахуванням «температурної» різниці розроблені спеціальні коефіцієнти. Взимку використовуються коефіцієнти більші за одиницю і рахунок за газ буде вищим, а влітку – навпаки.

Обсяг газу, що пройшов через побутовий лічильник, залежить від температури середовища, в якому він перебуває. Як відомо, при нижчих температурах газ стискається, а при вищих – розширюється. Через такі фізичні властивості газу, спожиті обсяги, аби не допускати викривлення в обліку, мають бути приведені до стандартних умов. Відповідно до вимог Кодексу ГРМ таке приведення здійснюється за додатками спеціальної Методики, яка затверджена наказом Міністерства палива та енергетики № 116 від 26.02.2004 р. Нею визначено шість груп помісячних коефіцієнтів для коригування показань лічильника в залежності від регіону та місця розташування вузла обліку газу. Навіть відстань до лічильника від входу в приміщення має значення. Тому коефіцієнти можуть відрізнятись у споживачів з ідентичним обладнанням, що живуть в однакових будинках.

Методика введена з грудня 2015 року. Однак, органи влади не дозволяли газопостачальним організаціям застосовувати приведення до стандартних умов відносно населення. В той же час обсяг газу вимірюється в стандартних умовах на всіх етапах від видобування до постачальника за допомогою промислових лічильників з коректорами. Спочатку газ вимірюється на свердловинах “Укргазвидобування”. Потім проходить через лічильник з коректорами “Укртрансгазу” і передається постачальникам, які передають газ кінцевим споживачам. Оптовий постачальник газу (НАК «Нафтогаз України») також передає об’єми блакитного палива постачальникам газу для потреб населення виключно на умовах приведення до стандартних умов. В результаті придбання енергоресурсу з приведенням до стандартних умов та його подальший продаж за робочих умов породжує борги перед НАК «Нафтогаз України». Більше того, 83 % річного постачання газу населенню припадають на опалювальний період, коли різниця в обсягах сягає найвищих показників.

Для приведення до стандартних умов показання лічильника згідно методики множать на відповідний коефіцієнт, що коливається від 0,97 до 1,08 залежно від календарного місяця та місця розташування лічильника (зовні приміщення, в опалювальному/неопалювальному приміщенні, якою є відстань від входу газопроводу в приміщення до лічильника тощо).

За допомогою цих коефіцієнтів, будь-який побутовий споживач може самостійно визначити своє споживання газу в стандартних умовах за такою формулою:

V x K = Vc

(де V – об’єм газу, виміряний лічильником, м куб.;

K – коефіцієнт приведення розрахунку за газ до стандартних умов;

Vc - об’єм газу в стандартних умовах, м куб.).

Приведення до стандартних умов стосується усіх побутових споживачів, у яких встановлені лічильники без коректорів та створює рівні умови обліку газу.

Вимоги приведення спожитих кубометрів до стандартних умов містяться в Кодексі газотранспортної системи, Кодексі газорозподільних систем, типових договорах постачання та розподілу природного газу. Ці документи затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Водночас, Державний регулятор, всупереч своїм попереднім рішенням, наклав штрафи на ряд Операторів ГРМ через приведення спожитих населенням обсягів природного газу до стандартних умов. На думку, НКРЕКП “температурна” різниця в обсягах газу, що постачається населенню вже врахована в тарифах, в обсязі так званих виробничо-технологічних витрат (ВТВ). Однак це не так.

Газорозподільні підприємства, в тому числі АТ «Вінницягаз» оскаржили такі рішення Державного регулятора в судовому порядку. Більше того, уже є судова практика скасування рішень НКРЕКП та задоволення позовів газорозподільних компаній. В тому числі 1 липня поточного року рішенням Вінницького окружного адміністративного суду відповідна постанова НКРЕКП відносно АТ «Вінницягаз» визнана протиправною та скасована.

Тим самим підтверджена правомірність приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов при здійсненні нарахувань.

За додатковими роз’ясненнями звертатися: Логінова Л.Г., (0432) 27 80 92, +38 067 433 22 89, press@vngas.com.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь