ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Єдина Україна – головна запорука нашого розвитку

Дата: 17.12.2014 10:55
Кількість переглядів: 316

Фото без опису

Останнім часом державними та недержавними інституціями Російської Федерації, окремими силами всередині нашої країни актуалізовано тему федералізації України та проводиться відповідна підривна робота, передусім в інфомаційному просторі. Все це відбувається під час анексії Криму, проголошення на Донбасі сепаратистами «Новоросії», тобто, в умовах системної «гібридної війни» проти України.
На виконання завдань Адміністрації Президента України щодо поінформування населення про офіційну позицію Глави держави з даного питання, з метою збереження цілісності країни та консолідації суспільства в час внутрішніх та зовнішніх загроз пропонуються відповідні тематичні матеріали.
Запрошуємо до дискусії всіх небайдужих громадян, громадських лідерів, педагогів та правників. Насамперед, необхідно визначитися термінологічно.
Унітарна держава (від латин. «єдність, один») – це форма державного устрою, у якій частини держави є адміністративно-територіальними одиницями і не мають статусу державного утворення. В унітарній державі функціонують єдині для всієї країни вищі органи державної влади, правова система. Конституція, збройні сили. Наприклад, Польща, Чехія, Угорщина, Франція, країни Балтії тощо.
Федерація (від латин. «союз, об’єднання») – це форма державного устрою, у якій частини федеративної держави є державними утвореннями та володіють певною політичною самостійністю. Ці утворення формально не володіють суверенітетом, правом одностороннього виходу з федерації й самостійної участі в міжнародних відносинах. Приклади сучасних федеративних держав: Австрія, Німеччина, Швейцарія, США, Мексика, Індія, Росія та ін.
Частина унітарних держав мають автономні утворення перехідного періоду (наприклад, Автономна Республіка Крим у 1991 – 2014 роках).
Таким чином, федералізація – це процес об’єднання незалежних суб’єктів (земель, штатів, регіонів) у федерацію і створення надсуб’єктних органів управління. Слід зазначити, що коли говорять про Україну, то фактично мається на увазі цілком протилежне – перетворення унітарної держави у федеративну шляхом зміни Конституції та проведення відповідних реформ у законодавстві.
Згідно з чинною Конституцією Україна – унітарна держава. До її складу входять 24 області, два міста республіканського значення – Київ і Севастополь й Автономна Республіка Крим (останні два утворення є тимчасово окупованими Російською Федерацією територіями). Унітарний статус України закріплено статтею 2 Розділу 1 Конституції України. Правом ініціювати зміни цього Розділу наділені Президент України або не менш як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України. Ухвалювати такі зміни теж має конституційна більшість парламенту із затвердженням їх на всеукраїнському референдумі (стаття 156 Основного Закону), який призначає Президент України.
На сьогодні у світі серед понад 200 визнаних державних утворень нараховується лише трохи більше 20 федеративних держав. Вони утворені на різних засадах, мають різний устрій, різний ступінь розвитку. Але це – добровільні об’єднання історично різних народів чи територій.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь