ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Меценатство у Василівці

Дата: 22.05.2013 10:13
Кількість переглядів: 369

Меценатство в Україні має давні традиції. Історія нашого меценатства – то мабуть одна з найцікавіших сторінок українського минулого. Нам відомо про славетні справи Ярослава Мудрого – великого будівничого держави.
Ми багато говоримо про меценатство, про людей які підтримують національну культуру, просвітництво, реалізовують соціальні ініціативи. Вивчаючи історію, бачимо, що найбільш відомі імена чоловіків – меценатів. Приємно усвідомлювати, що й жінки були причетні до доброчинства. Саме про жіноче меценатство в невеличкому селі Василівка піде мова, а уособлює його Валентина Костянтинівна Макогонюк - скромна, інтелігентна, ділова жінка.
Людина приходить у цей світ для радості. Але чи відчуватиме людина цю радість, залежить від неї самої. Протягом останніх років Валентина дарує радість своїм односельчанам всіляко підтримуючи сільську бібліотеку – філію. Бібліотека у Василівці є сучасним інформаційним закладом. До послуг користувачів центр «Бібліо – Інтернет», відкритий завдяки виграному проекту від програми «Бібліоміст». Працють клуби за інтересами. Дітки та молодь під керівництвом бібліотечного працівника Ніни Миколаївни Ковтонюк організовують різноманітні заходи. А спонсором виступає Валентина Костянтинівна. В бібліотеці до послуг читачів широкий вибір періодичних видань, які передплачує Валентина. В минулому році в мережі Інтернет відкрито блог «Василівська бібліотека», де ми всі можемо ознайомитись з бібліотечними новинами Василівки. Щоб краще висвітлювати події Валентина Костянтинівна подарувала користувачам сучасний цифровий фотоапарат. Це придбання дасть змогу залишити гарні світлини для майбутньої історії села. І можливо колись, гортаючи сторінки історії Василівської бібліотеки, в поважному віці бабусі будуть розповідати своїм онукам як славна жінка Валентина дарувала їм солодощі під час літературних свят, а також дала можливість відчути себе моделями, позуючи перед новеньким «цифровичком».
Якщо ми вже говоримо про історію, то дозвольте мені перегорнути декілька її сторінок. З історичних джерел відомо, що саме завдяки старанням жителів села в 1753 році було побудовано церкву. А завдяки їх дітям і онукам церква відремонтована і є окрасою села. Прикладом меценатства в Василівці є польські аристократи Собанські, які «відзначалися незвичною щедрістю на публічні цілі». Ружа Собанська (власниця села після М.Потоцького) зібрала у Василівці значну бібліотеку.
Валентина зростала в мальовничому історичному селі, її оточували працьовиті, щедрі люди, які передали їй любов до рідного краю. Часто можна почути, що меценатство – це подвиг усього людського життя. Допомога Валентини Костянтинівни є підтвердженням цих слів.
Від імені працівників культури району, користувачів бібліотек подякуємо Валентині Костянтинівні за гарну справу та побажати щастя, усіляких гараздів. Нехай кожен Ваш день буде сонячним, радісним і неповторним!

Відділ культури і туризму райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь