ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Механізм субсидій та пільг у 2019 році

Дата: 25.09.2019 16:42
Кількість переглядів: 360

Відділ Тульчинське бюро правової допомоги інформує про механізм субсидій та пільг у 2019 році
Уряд удосконалив механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Зокрема, оновлене Положення про порядок призначення житлових субсидій визначає механізм використання коштів, передбачених у держбюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.
СУБСИДІЇ
Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, які проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги. Суми призначеної, але не виплаченої у зв'язку із смертю одержувача житлової субсидії виплачуються одному із членів домогосподарства, з урахуванням яких призначалася субсидія. Отримання житлових субсидій не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.
Прийнято рішення передати функцію виплати житлової субсидії отримувачам з центрального рівня на місцевий. Таким чином, одержувачі субсидії самостійно обиратимуть, куди їм перераховуватимуться кошти державної допомоги. Такий само принцип виплати передбачається застосувати і до порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.
Якщо для опалення житлового приміщення (будинку) одночасно використовується природний газ або електрична енергія, соціальні нормативи для опалення( будинку під час розрахунку житлової субсидії застосовуються тільки на одну комунальну послугу.
Інформацію про призначені житлові субсидії внесуть структурні підрозділи з питань соцзахисту населення до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій.
Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 % соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.
Житлову субсидію не призначать (у тому числі на наступний період), якщо:
- опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. м для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають 3 і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із його складу має у власності транспортний засіб, що підлягає держреєстрації і з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда). Це не стосується транспортних засобів, одержаних безоплатно чи придбаних на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення;
- у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і при цьому за інформацією ДПС, ПФУ у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір МЗП, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або вони або за них не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом 3 місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із його складу протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії придбав або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг) згідно із соціальною нормою житла на суму, яка на дату оплати перевищує 50 тис. грн.;

- структурний підрозділ з питань соцзахисту населення отримав інформацію про наявність простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати ж-к послуг , загальна сума якої перевищує 20 НМДГ на день звернення за призначенням житлової субсидії;

- громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди або не сплачує суми до повернення;

- у складі домогосподарства або сім'ї члена домогосподарства є особи,які за даними Єдиного реєстру боржників мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці(крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).
Житлову субсидію розрахують на всіх членів домогосподарства.
Субсидію призначать одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). За рішенням комісії вона може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають на підставі договору наймання (оренди) житла. За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають без укладеного договору оренди житла, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами.
Субсидію не призначать одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.
Під час призначення субсидії врахують такі доходи: зарплата після сплати ПДФО; пенсія; стипендія; соцвиплати, які призначаються УПСЗН; допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування; грошові перекази, отримані із-за кордону; інші доходи.
Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до УПСЗН за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, переселенці - за фактичним місцем проживання):
- заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі за формою, встановленою Мінсоцполітики;
- декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, встановленою Мінсоцполітики;
- довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформації про які немає в ДПС, ПФУ, фондах соцстраху тощо і не може бути отримана за запитом УПСЗН. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;
- копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ж-к послуг (у разі наявності);
- договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).
АТ "Ощадбанк" веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік одержувачів житлової субсидії та коштів, які надходять на рахунок для виплати житлових субсидій. Він переказує кошти на рахунки виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між АТ "Ощадбанк" та виконавцями комунальних послуг.
Відповідні зміни запроваджуються з 1 жовтня 2019 року.
ПІЛЬГИ
Також, з 1 жовтня 2019 року в Україні вперше розпочинається монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.
«Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі поширюється на осіб, які мають право на відповідні пільги згідно із законами України, для деяких категорій громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який у 2019 році становить 2690,00 грн»
Незалежно від доходів пільги надаються:
- особам з інвалідністю внаслідок війни,
- учасникам бойових дій
- членам сімей померлих (загиблих) ветеранів війни,
- чорнобильцям І та ІІ категорій,
- особам з інвалідністю внаслідок проходження військової служби,
- ветеранам військової служби та органів внутрішніх справ, ветеранам інших силових структур.
«Відповідно до затвердженого Порядку, паралельно будуть функціонувати дві системи надання пільг у грошовій формі, - готівковій та безготівковій. Пільги у безготівковій формі будуть призначатися усім пільговикам в автоматичному режимі, без особистого звернення громадян, за прикладом безготівкового надання субсидій. Щомісяця управління праці та соціального захисту населення буде формувати реєстри для виплати пільг та передаватиме їх до Мінсоцполітики, після чого опрацьовані реєстри надходитимуть до АТ «Ощадбанк» разом з коштами для виплати пільг. «Ощадбанк» щомісячно інформуватиме пільговика шляхом SMS повідомлення про надходження коштів на рахунок пільговика». Після цього "Ощадбанк" здійснюватиме переказ коштів на рахунки виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними і АТ "Ощадбанк".
Механізм безготівкової форми розроблений для максимальної зручності пільгової категорії громадян, які мають право на пільги і не хочуть (не мають можливості) витрачати час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його міняти".
Водночас з 1 жовтня буде діяти й грошова готівкова форма надання пільг. У цьому випадку пільговик (законний представник) повинен особисто, до початку опалювального сезону (15 жовтня) звернутися до відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг управління за місцем отримання пільги із заявою та надати номер карткового рахунку (реквізити банку), на який буде здійснюватися перерахування готівки.
Пільговики, які виявили бажання отримувати пільгу у готівковій грошовій формі, зобов’язані щомісяця самостійно сплачувати вартість фактично спожитої послуги. У разі отримання управлінням інформації від виконавців комунальних послуг про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати послуг пільговикам, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного місяця буде автоматично здійснюватись у грошовій безготівковій формі.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь