ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Міністр фінансів Наталія Яресько представила у Парламенті проект державного бюджету на 2015 рік

Дата: 24.12.2014 12:32
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

У вівторок, 23 грудня 2014 року, Міністр фінансів України Наталія Енн Яресько представила у Верховній Раді України проект державного бюджету на 2015 рік та частину реформаторського пакету законодавства.
На початку свого виступу Міністр наголосила на тому, що Україна знаходиться у найтяжчій економічній ситуації за всю історію своєї незалежності: «Ми втратили близько 20% економіки, понад 50% промислового виробництва на Донбасі, щоденно несемо 100 мільйонів гривень витрат на АТО. На додаток несемо багаж накопичених глибоких дисбалансів, що не вирішувалися роками».
Наталія Яресько підкреслила, що задача Уряду – активно боротися на економічному фронті. «За допомогою наших міжнародних партнерів ми повинні стабілізувати фінансовий стан України, посилити та запустити структурні реформи і закласти можливості для відновлення зростання в 2016 році», - заявила Міністр.
За словами Міністра фінансів, пакет реформаторського законодавства, який сьогодні було представлено у Парламенті, направлений на досягнення трьох цілей: бюджетна та фіскальна децентралізація; спрощення оподаткування та детінізація економіки; встановлення рівних правил гри для всіх.
Представляючи Бюджетний кодекс, Міністр наголосила на тому, що він закладає нову систему міжбюджетних відносин і перші паростки децентралізації.
«Ми даємо більший ресурс місцевим бюджетам, в той же час збільшуємо їх відповідальність щодо видатків та вводимо м’яке стимулювання до створення ефективних громад, - пояснила Наталія Яресько. - Ми передаємо 100% плати за адмінпослуги та державне мито, новий збір на роздрібний продаж підакцизних товарів, податок на нерухоме майно та до 80% екологічного податку. Це все дасть місцевим бюджетам в 2015 році 22 млрд. додаткового ресурсу. Водночас ми переспрямовуємо в державний бюджет частину ПДФО, але більшість його все ж залишається на місцевих рівнях».
За словами Наталії Яресько, на заміну системи балансування доходів та видатків пропонується принципово нова система вирівнювання податкоспроможності території.
Говорячи про Податковий кодекс, Міністр фінансів підкреслила, що його основна мета - скорочення податків з 22 до 9 шляхом їх часткового скасування та трансформації.
«Ми також зменшуємо навантаження на малий та середній бізнес. Замість 6 різних груп на єдиному податку, ми створюємо 3 групи і дещо понижуємо ставку. І створюємо четверту групу для сільгоспвиробників. На додаток запроваджуємо мораторій на перевірки більшості бізнесу. І найголовніше – ми починаємо вирівнювати правила гри для всіх. Це - початок справедливої участі громадян та бізнесу у фінансуванні держави, але початок досить суттєвий», - наголосила Наталія Яресько.
За словами Міністра, Уряд поглиблює прогресивну шкалу податку на доходи фізичних осіб до 20% на категорію доходу понад 10 мінімальних заробітних плат, піднімає податок на пасивні доходи до 20% та податок на виграші до 30%.
«В той же час, для податку на прибуток підприємств ми запроваджуємо єдиний облік на стандартах фінансової звітності, скорочуючи кількість податкових різниць до 3 і тільки для великих підприємств», - заявила Наталія Яресько.
Міністр фінансів України також наголосила, що Уряд запроваджує податок на великі авто та на ювелірні вироби.
«Суттєвим кроком на шляху до детінізації економіки є запровадження електронного адміністрування ПДВ, яке дасть змогу державі боротися з «податковими ямами» і суттєво наповнити бюджет, а платникам податку - спростити ведення бізнесу і уникати тиску на бізнес. Ми пішли назустріч бізнесу і внесли норми, що дозволяють платнику за заявою повертати надмірно перераховане ПДВ та запровадили перехідний період без штрафів на весь перший квартал 2015 року», - наголосила Міністр під час свого виступу у Парламенті.
Як зазначила очільник Мінфіну, в аграрному бізнесі зберігається існуючий режим оподаткування, як того вимагає Коаліційна угода. Щодо експорту для заохочення виробників, які самі вирощують та експортують зернові, Уряд надав можливість відшкодовувати ПДВ.
Наталія Яресько також заявила, що закон про ЄСВ є одним із найочікуваніших бізнесом законів. «Україна – країна із одним з найбільших податкових навантажень на зарплату, що зумовлює виплати в конвертах. Ми починаємо пониження ЄСВ в цьому році з 41% середньозваженої ставки до 25% на суму перевищення місячного доходу понад дві мінімальні заробітні плати. А протягом 2 років ми понизимо цей податок до 15%. Так, на перших порах нас чекають втрати. Але вихід зарплатні з тіні та розширення бази зрештою матиме позитивний фіскальний ефект», - підкреслила Міністр.
За словами Наталії Яресько, із запровадженням закону про трансфертне ціноутворення офшорний рай в Україні скінчиться. «Великий бізнес, який виводить свої надприбутки у офшори, має сплачувати справедливі податки у своїй країні. Приводячи законодавство до міжнародних стандартів, ми стимулюємо великий бізнес до реальної соціальної відповідальності», - наголосила вона.
Уряд також пропонує нове регулювання грального бізнесу, який де-факто існує і процвітає в країні. «Завдяки цьому ми отримаємо додаткових 2 млрд. грн. податку тільки від податку на прибуток та ліцензійних платежів», - підкреслила Наталія Яресько.
Інші зміни, закладені в реформаторський пакет законодавства, включають денонсацію угоди з Кіпром. На думку Міністра фінансів, Україна має перезавантажити наші економічні відносини з цією країною новою угодою, де основні норми будуть відповідати практиці країн Організації економічного співробітництва та розвитку.
Міністр фінансів також звернула увагу на те, що Уряд пропонує комплекс заходів посилення платоспроможності банківської системи. «Оздоровлення банківської системи дозволить не тільки їй самій виконувати свої функції в повній мірі, але і знову стати локомотивом розвитку всієї економіки», - заявила Наталія Яресько.
Міністр фінансів України наголосила, що бюджет 2015 року побудований на узгодженому макропрогнозі щодо спаду реального ВВП у 4,3% та інфляції в 13%. «Незважаючи на негативну ситуацію, ми виходимо до вас сьогодні із прогнозом збільшення номінальних доходів, що при втриманні дефіциту в рамках 3,7% дозволить нам профінансувати видатків на 543 млрд. Нас очікує непростий рік, в якому 30% наших видатків заплановано на оборону та обслуговування боргу», - підкреслила Міністр.
Також вона зазначила, що видатки на оборону та безпеку, які є пріоритетом номер один з огляду на агресію на Сході Україні, суттєво збільшено і по відношенню до ВВП і по відношенню до загальних видатків: «Ми закладаємо в бюджет 82.9 млрд. на оборону + 6 млрд. гарантій та + 1,5 млрд. спеціального фонду».
Міністр фінансів України також заявила, що Уряду вдалося зберегти соціальну підтримку для найбільш вразливих верст населення, а саме: зберегти державну підтримку для 2,9 мільйонів сімей; зберегти в 2015 році систему пільг з оплати комунальних послуг для 5,5 мільйонів осіб, зберегти стипендії; зберегти навантаження для вчителів та норми наповнюваності класів; зберегти допомогу малозабезпеченим сім’ям на кожну дитину.
«Ми не скасовуємо жодних пільг для учасників АТО та переселенців і закладаємо 2,6 млрд. на їхню підтримку», - наголосила Наталія Яресько.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь