ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нас об’єднала українська поезія

Дата: 13.12.2017 10:10
Кількість переглядів: 289

Фото без опису

Любити, знати, вивчати, досліджувати свій рідний край повинен кожен з нас. Це дає усвідомлення причетності до батьківської землі, до своїх предків. Адже любов до України починається не десь і колись, а тут і тепер.

Наш край Вінниччина багатий на талановитих людей, яскраві події, літературно-мистецькі заходи. Протягом останніх років стало традицією вшановувати своїх земляків. Так, у 2014 році відзначали 150 років з дня народження М. Коцюбинського,180 років з дня народження С.Руданського; у 2015р. - 130 років з дня народження В. Свідзинського; у 2017р. – 80 років з дня народження Є.Гуцала, 105 років з дня народження М.Стельмаха. А 2018 рік оголошено роком Василя Стуса та Анатолія Бортняка (80 років з дня народження).

Саме під таким гаслом відбулася зустріч з поетом-земляком, керівником літературно-мистецького об’єднання «Оберіг» Юрієм Хмелевським у Тульчинській ЗШ І – ІІІ ступенів № 1. Спілкування поета зі старшокласниками проходило у стінах актової зали – літературної світлиці. Метою заходу стало ознайомлення присутніх із життєвим та творчим доробком Анатолія Агафоновича Бортняка. Учні 10 – Б класу (вч.Т.А.Басиста) ґрунтовно підготувалися до цієї зустрічі. Відеопрезентацію життєпису поета представила Шмуняк А. та Федорова К., сім збірок митця презентували Мукоїд В. « Де правда, а де вигадка?», Максимович Т. «Ну що б, здавалося, слова», Тадеуш А. «Синоніми до України», Трачук К. «Журавель у небі», Чорна С. «Важке щастя», Сімчук Я. «Коли б я жив тоді на світі», Мамаєнко Ю. «Вдих і видих». Провівши невелике журналістське розслідування, Шмуняк А. повідомила про цікаві моменти з життя А.Бортняка (поділилися спогадами Н.В.Погребняк (особисте листування) та вчитель Тульчинської ЗШ І-ІІІ ст.№1 Н.Д.Тронько (з розповіді матері).

Продовженням розповіді про А.А.Бортняка стали спогади Ю.М. Хмелевського. Поет згадав про особисті зустрічі у квартирі А.Бортняка, про серйозне корегування поетичних рядків, про задушевні теплі бесіди, про надзвичайну толерантність митця до поетів – початківців. Також Ю. Хмелевський презентував інші збірки А.А.Бортняка з власної бібліотеки.

Логічним завершенням зустрічі став виступ переможця районного конкурсу читців Олександра Романенка. Учень читав поезію В.Стуса, а також сонети Ю.Хмелевського, присвячені В.Стусу. В актовій залі панувала тиша, ніхто не залишився байдужим, адже звучало невмируще поетичне слово талановитих митців.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь