ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Новий пенсійний місточок

Дата: 11.08.2015 15:59
Кількість переглядів: 252

Фото без опису

Право на сільськогосподарську пенсію або допомогу з урахуванням періодів соціального забезпечення за кордоном.
Каса Сільськогосподарського соціального забезпечення повідомляє, що з законодавства Євросоюзу та постанов двохсторонніх договорів про соціальне забезпечення виникають правила координації систем соціального забезпечення країн, які означають, що хоча кожна держава має свої вимоги, але обов'язковими являються також вище стоячі вимоги, що захищають інтереси кожного громадянина ЄС або держави, з якою Польща має підписану відповідну угоду.
Закони ЄС і постанови двохсторонніх договорів дають можливість сумування періодів соцзабезпечення. Таким чином, якщо дана особа не має періоду підлягання забезпеченню, необхідного для отримання права до пенсії, допомоги в одній державі, їй будуть донараховані (згідно з діючими там правилами) періоди соцзабезпечення, що уповноважують до отримування таких засобів, нарахованих в іншій державі, якщо ці строки покриваються. Однак, така можливість відноситься виключно до сільсько­господ­дар­ських працівників і їх подружжя, які підлягали в Польщі соціальному забезпеченню сільськогосподарських працівників після 30 червня 1977 p., та членів їх сімей, які підлягали такому забезпеченню після 31 грудня 1982 р. (на протязі будь-якого періоду) і на цій основі були оплачувані внески.
ВАЖЛИВЕ! Кожна держава-член ЄС/ЄАВТ або держава, з якою Польща має підписану двохсторонню угоду, признає право до пенсії, допомоги особі, яка в даній державі підлягає соцзабезпеченню не менше, ніж на протязі 12 місяців, якщо заявник виконає умови, передбачені законодавством даної держави.
Як обраховуватиметься сільськогосподарська пенсія, допомога у випадку врахування закордонних періодів соцзабезпечення?
Якщо з уваги на відсутність необхідних періодів соціального забезпечення в Польщі при ствердженні права на пенсію, допомогу KRUS врахує періоди соціального забезпечення в держав - членів ЄС/ЄАВТ або в державі, з якою Польща має підписану двохсторонню угоду (зараховує періоди соціального забезпечення в Польщі та в тих державах), то пенсія або допомога буде обрахована в пропорційному розмірі, тобто в розмірі, що виникає з відношення періоду соціального забезпечення в Польщі до суми періодів в Польщі і в тих державах, про які йшлося вище.
Де необхідно подавати заяву про виплати пенсії, допомоги, в зв'язку з працею в Польщі і в державах - членах ЄС/ЄАВТ та в тих державах, з якими Польща має підписану угоду про соціальне забезпечення?
Особа, що має польські і закордонні періоди забезпечення і складає заяву про сільськогосподарську пенсію, допомогу, може подавати таку заяву в кожній терито­ріальній одиниці KRUS (регіональному відділенні або територіальному відділі). Комп­лектна заява буде передана в один з двох територіальних відділів KRUS, які реалізують постанови ЄС і двохсторонніх договорів, тобто:
• відносно інших держав ЄС/ЄАВТ, а також Австралії, Канади, Південної Кореї, Македонії, Молдавії та України і США - OR KRUS Kraköw через PT KRUS Nowy Sqcz - ul. Mlyrtska 8, 33-300 Nowy Sqcz, тел.: (+ 48 18) 440 73 03 до 07, факс: (+ 48 18) 440 72 98, e-mail: nowvsacz@krus.gov.dl
Особи, які мешкають за кордоном, в державах - членах ЄС/ЄАВТ та державах, з якими Польща має угоду про соціальне забезпечення, клопотання про польську сільськогосподарську пенсію, допомогу вони можуть подати в закордонному органі соцзабезпечення або переслати безпосередньо в один з вищевказаних територіальних відділів KRUS. У випадку клопотань про пенсію, допомогу, пересланих безпосередньо в Відділ (бланк KRUS SR-2D або KRUS SR-12) особистого підпису, поставленого на заяві, має підтвердити відповідній орган, наприклад Посольство або Консульство Польщі, територіальні адміністративні установи або закордонна установа соціального забезпечення.
Бланки заяв про сільськогосподарські пенсії, допомоги доступні на інтернетному сайті Каси: www.bip.krus.gov.nl. закладка: Formularze і wnioski, Swiadczenia (Бланки і заяви, Виплати).
Чи сільськогосподарська пенсія, допомога може бути виплачена за кордон?
Так. Пенсіонеру або одержувач допомоги, який проживає не в Польщі, а в іншій державі - члені ЄС/ЄАВТ або в державі, з якою Польща має підписану угоду про соціальне забезпечення, пенсія. допомога (з можливими додатками) буде виплачуватися згідно з Його заявою:
• на банківський рахунок пенсіонера в Польщі, або .
• особі, яку він уповноважить до отримування платежів, яка мешкає в Польщі, або:
• на банківський рахунок в державі проживання (в даному випадку виплата пенсії, допомоги відбуватиметься в валюті; держави проживання отримувача платежу).
Заяву про трансфер пенсії, допомоги за кордон необхідно подати в тій організаційній одиниці KRUS, яка признала або до сих пір виплачувала дану пенсію, допомогу, або безпосередньо в установі, визначеній для реалізації постанов Євросоюзу і двохсторонніх договорів.
Більш конкретну інформацію можна отримати на інтернет сайті: www.krus.gov.pl.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь