ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Обережно, гриби! Статистика та профілактика отруєнь

Дата: 04.10.2017 16:08
Кількість переглядів: 390

Фото без опису

Тульчинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує:
Випадки отруєнь грибами реєструються протягом всього року, але з настанням грибного сезону, особливо восени збільшується їх кількість.
Протягом 2017р. у Вінницькій області вже зареєстровано 20 випадків отруєння дикорослими грибами та постраждало 34 особи, серед яких 3 дітей-підлітків.
Лише за попередній тиждень зареєстровано чотири нових випадки отруєння лісовими грибами від яких постраждало 8 осіб.
Так, в с. Вили Томашпільського району сім'я із 4-х чоловік отруїлася грибами, які вони назбирали у лісовому масиві поблизу села. Із симптомами гострого отруєння всіх членів родини госпіталізували в реанімаційне відділення Томашпільської районного лікарні.
45-річна жителька міста назбирала дикорослих грибів у лісі с. Приборівка Липовецького району. Після вживання смажених грибів вона відчула різке погіршення стану здоров'я: з'явилася нудота, біль в животі та діарея. Машиною швидкої допомоги жінку було доставлено до реанімаційного відділення Вінницької міської клінічної лікарні.
Ще три випадки зареєстровані у Калинівському, Козятинському районах та м.Вінниці. Завдяки своєчасно наданій медичній допомозі всі постраждалі залишилися живі.
Станом на даний час в нашому районі випадків отруєння грибами не було зареєстровано і хочеться мати надію, що настороженість та високий рівень самосвідомості населення району не вплинуть на ситуацію негативно.
Адже, не зважаючи на те, що гриби - це дарунок лісу, водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. І дуже прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Щоб запобігти отруєнням грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися.
Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність.
• Для збору грибів не можна використовувати тару не проникну повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща ємкість для грибів — плетена корзина.
Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою.
Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак .
Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
• Блюда з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні блюда можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід готувати і зберігати блюда з грибів в металевому посуді.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
“Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
“Усі гриби в молодому віці їстівні”.
“Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
“Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
“Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
“Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Запам’ятайте:
Зволікати у випадках отруєння грибами не варто, це може коштувати життя! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і навіть смерть. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.
При своєчасному зверненні до лікувальних установ одужання відбувається протягом однієї доби. Смертельні випадки рідкісні, відбуваються у разі відсутності своєчасно наданої медичної допомоги.
Тож ще раз закликаємо, будьте уважними та відповідальними своє здоров’я та стан здоров’я своїх рідних!
Фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тульчинського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Роспутна Г.Г.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь