ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«ОБЕРЕЖНО, ГРИП!»

Дата: 20.11.2018 16:51
Кількість переглядів: 248

Фото без опису

Тульчинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що у зв’язку з несприятливими погодними умовами та зниженням температури атмосферного повітря склалися відповідні передумови для збільшення щорічної сезонної захворюваності населення на ГРИП та ГРВІ. Грип — це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.
Статистичні дані за 45 тиждень 2018 року:
  • Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні перебуває на неепідемічному рівні, притаманному для початку епідемічного сезону. Інтенсивний показник захворюваності становить 359,7 на 100 тисяч населення, що на 30,7% менше епідемічного порогу по Україні.
  • Протягом звітного тижня на грип та ГРВІ захворіли 151 852 людини, із них 68,4 % діти віком до 17 років. Порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності серед дорослих та дітей до 17 років незначно збільшився – на 1,0 % та 4,0 % відповідно.
  • Летальних випадків від грипу не зареєстровано.
  • За даними дозорного епіднагляду, за тиждень зареєстровано 34 випадки грипоподібного захворювання та 22 випадків тяжкої гострої респіраторної інфекції, проте лабораторного підтвердження наявності вірусів грипу не отримано.
  • В Україні відсутнє географічне поширення грипу і ГРВІ та низька інтенсивність епідемічної активності, без перевищення епідемічних порогів.
  • З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 61 970 людей.
У Тульчинському районі ситуація складається наступним чином:
Спочатку епідемічного сезону на ГРИП та ГРВІ (з 40-го тижня) в районі захворіло всього 1500 осіб, з них 807 дітей. В останній тиждень (09.11.-16.11.2018р.) рівень епідпорогу складав 296 випадків, захворілих осіб – 275 чоловік, це мінус 7 % від порогового рівня. Госпіталізовано до лікувально-профілактичних закладів району 132 хворих, в т.ч. 93 дитини.
Симптоми грипу:
  • висока температура, яка тримається як мінімум п’ять днів;
  • лихоманка;
  • головний біль;
  • ломота у м’язах і суглобах;
  • загальна слабкість;
  • втрата апетиту, можливо, нудота;
  • кашель, що може тривати більше двох тижнів;
  • нежить.
Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. За перших симптомів звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.
Профілактика грипу
Як вберегти себе від захворювання? Найефективнішою профілактикою грипу є вакцинація. Найкраще це робити на початку осені. При цьому щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу. Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.
Щорічне щеплення від грипу — це найкращий спосіб:
- зменшити ризик захворіти на грип;
- зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.
Цього року доступні дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.
За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть:
  • вірус, подібний до A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний до B/Colorado/06/2017.
Саме до цих небезпечних штамів вказані вакцини допоможуть сформувати імунітет.
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області пропонує декілька важливих порад, які допоможуть уникнути хвороби в розпал сезону грипу
1. «Захворів – залишайся вдома!»
Візьміть лікарняний, довідку. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» (коли ви хворі йдете на роботу, на заняття) лише сприятиме поширенню інфекції.
2. Уникайте близького контакту з хворим
Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.
3. Прикривайте ніс та рот
Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
4. Мийте руки
Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
5. Намагайтеся не торкатися обличчя
На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
6. Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення
Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезинфікуйте поверхні, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
7. Привчіть себе до корисних звичок
Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.
Пам’ятайте, що особливо вразливим контингентом до грипу та ГРВІ є люди похилого віку, вагітні жінки та діти, зокрема в організованих дитячих колективах.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь