ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Онкозахворювання: медико-соціальні аспекти

Дата: 04.02.2014 15:54
Кількість переглядів: 418

Фото без опису

Доручення і завдання Президента України В.Януковича в галузі охорони здоров’я стосуються різних проблем, серед яких не останнє місце займають загальні та місцеві заходи щодо ефективній протидії соціально небезпечним захворюванням, наприклад, онкологічним. Злоякісні новоутворення є однією з найнебезпечніших медико-біологічних і соціально-економічних проблем.
В нашому районі рак є причиною 10,3 % усіх смертельних випадків і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням.
від 170 і більше чоловік ( за 2013 рік – 240, що на 17 чоловік більше, ніж у 2012р.). Захворюваність на 100 тисяч населення становить 416.6, що вище минулого року – 387.2 ( обл. – 372).
Померло від онкопатології в районі за 2013р. – 198 чол., в т.ч. від самого раку 115 ( 60 чол. + 55 жінок) та 83, які стояли на обліку по раку, але причиною смерті були інші захворювання. Смертність від онкопатології по району на 100 тис. населення становить 201,2, що вище обласного показника – 194,1.
В структурі смертності по району:
І місце – рак легень, ІІ місце – рак шлунку, ІІІ місце – рак підшлункової залози.
Гострота проблеми зростання захворюваності та смертності від раку викликала необхідність залучення до системи протиракової боротьби поряд з медичними працівниками і інші галузі.
Онкологічна служба області об’єднує заклади різного рівня: від ФАПу до спеціалізованих закладів: це обласний онкодиспансер, гематологічне відділення обласної лікарні ім.М.І.Пирогова, нейрохірургічне відділення в обласній психоневрологічній лікарні ім. Ющенко, онкологічне відділення в обласній дитячій клінічній лікарні. В Тульчинській ЦРЛ виділені ліжка для онкохворих в терапевтичному, хірургічному, гінекологічному відділеннях.
З метою реалізації Закону України про реформування системи охорони здоров’я та з метою покращення надання онкологічної допомоги населенню, наказом по ДОЗ та К № 1354 від 24.12.2012р. проведено розподіл функціональних обов’язків між медичними працівниками первинної та вторинної ланки.
Первинна ланка повинна забезпечувати виявлення патології, особливо візуальної ( тобто, що видно при огляді хворого без інструментального обстеження), шляхом проведення профілактичних оглядів та подвірних обходів та при зверненні хворого. На вторинному рівні проводиться дообстеження та направлення хворих та третинний рівень ( в онкодиспансер). Онкохворі виявляються і в стаціонарах та поліклініці ЦРЛ, в обласних та республіканських закладах.
Координатором між первинною та вторинною ланкою є лікар-онколог.
На первинній ланці повинна виявлятись і передракова патологія та хворі направлятись до спеціаліста по профілю.
Вся інформація сконцентровується в онколога ЦРЛ і по наступності передається в АЗПСМ.
Онкохворим, які потребують знеболення, в т.ч. наркотичними засобами, онколог ЦРЛ дає консультативне заключення на лікаря АЗПСМ, де виписується за рішенням відповідної комісії на наркотичний засіб 2 рецепта ( 1 – ф.№ 3 та 1 – ф.№ 1) , який отоварюється в Вінницькій спеціалізованій аптеці № 1 безкоштовно, за рахунок коштів ЦПМСД. За 2013 рік сума становить 31.7 тисяч гривень.
Крім ампульних препаратів, є і таблетовані знеболюючі в капсулах та морфін в таблетках. Є надія, що в цьому році вже аптека № 90 м. Тульчина отримає ліцензію на обіг наркотичних, психотропних засобів і хворі не будуть їздити в Вінницю за медикаментами.
Аналізуючи показники роботи онкологічної служби по району за минулий (2013) рік, можна відмітити позитивні аспекти:
  • Не зареєстровано занедбаних випадків зовнішньої локалізації;
  • Показник виявлення первинної передракової патології в 2 р. вищий, ніж обласний;
  • Знизився % виявлених в занедбаній стадії і становить 13.7% (обл.. – 14,8%)
  • Дещо нижчий від обласного занедбаних випадків в осіб працездатного віку від всіх занедбаних ( 27.3 проти 27.9%);
  • На рівні обласного показника виявлення патології з І – ІІ стадією всіх локалізацій – 60% ( це на ранніх стадіях);
  • На 3% вищий від обласного показника, що живуть онкохворі 5 р. і більше після взяття на облік ( 66% при 635).
Поряд з цим є ряд питань над вирішенням яких потрібно значно
активізувати роботу.
Так необхідно підвищити % охоплення населення профоглядами.
До прикладу: за 2013 рік жіноче населення оглянуте на 41.5% ( 2012
рік – 39,4%), в т.ч. неорганізоване ( не працюючі) лише на третину ( 35%).
Всього обстежено при профоглядах 11544 жінки.
Виявлено при профоглядах жінок раку – 41 ( 0,35%), передраків – 772 (6,7%).
Велике значення має для жінки проведення цитологічного обстеження
( це мазки).
Добре працюють акушерки Юрківської, Білоусівської, Нестерварської,
Кинашівської , Зарічнянської АЗПСМ.
Чоловіче населення охоплено онкопрофоглядами по данних звітів ЦПМСД на 85%. Серед чоловіків виявлено 21 рак ( 0.1%) та 236 передраків ) 1,24).
Питанням організації профоглядів мають перейматись і керівники установ. Організацій різних форм власності.
Онкохворі охоплені спеціальнм лікуванням на 60.8% від взятих на облік, що нижче минулого року (63,2%) та нижче, ніж по обл.. ( 70.2%). Найнижчий цей відсоток по Журавлівській АЗПСМ ( 40%).
На жаль, залишились без лікування 74 хворих з онкопатологією. Це пояснюється тим, що частина не підлягали лікуванню за важкістю стану, за наявності важкої супутньої патології, а 18 чол. відмовились від лікування із-за матеріальних проблем та релігійних переконань.
Захворюваність злоякісними новоутвореннями дітей на 100 000 дитячого населення становить за 2013 рік – 1,7. Вперше взято за 2013 рік 1 дитину віком до 14 років (пухлина головного мозку з Журавлівки). Всього стоїть на обліку 13 дітей та 5 підлітків.
В нас функціонує спільна по ЦРЛ та ЦПМСД протиракова комісія, де ми розглядаємо всі занедбані випадки онкопатології, вивчаємо причини занедбаності та шляхи її усунення.
Так, за 2013 рік проведено 6 засідань, на яких розглянуті всі 33 випадки.
На протязі року по питаннях попередження онкопатології проводилась певна сан-освітня робота (разом ЦРЛ + ЦПСМД) ( виступи по радіо – 3, статті в газету – 3, вечір питань та відповідей -1, а також лекції та бесіди).
Завдання на найближчий час:
  • Підвищити обсяг профоглядами та цитологічними обстеженням жінок. При необхідності, залучати до організації профоглядів керівників установ різних форм власності.
  • Покращити якість онкопрофоглядів та подвірних обходів.
  • Забезпечити обстеження жінок та чоловіків, в т.ч. і рентгенологічно, які протягом 2 і більше років не проходили профогляди ( по району 5 тис. – 189 чол.). Тут потрібна допомога місцевих органів влади.
  • Продовжувати практика навчання акушерок на робочому місці в жіночій консультації ЦРЛ та в ООД.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь