ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ПОВІДОМЛЯЄ

Дата: 05.02.2015 16:31
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

Наприкінці минулого року Верховною Радою України було ухвалено ряд законів, положення яких мають значний вплив на подальший розвиток пенсійної системи.
Закон України №76-V111”Про внесення змін та визначення такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” передбачає :
ЩОДО СПЕЦІАЛЬНИХ ПЕНСІЙ
При призначенні або перерахунку пенсій з датою звернення починаючи з січня 2015 року зменшується відсоток заробітної плати що береться для обчислення пенсії, з 70 до 60 , для таких спеціальних категорій пенсіонерів, як державні службовці, прокурори, судді, народні депутати, службовці органів місцевого самоврядування.
Такий механізм застосовується також у разі звернення за перерахунком пенсії у разі підвищення заробітної плати, у зв’язку із звільненням.
Для науковців відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшується від 80 до 60 , а також змінені умови обчислення пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві чи та пенсій по втраті годувальника, а саме:
1 група – 60% від заробітної плати наукового працівника;
11 група – 50% від заробітної плати наукового працівника;
111 група – 40% від заробітної плати наукового працівника.
Розмір пенсії у разі втрати годувальника обчислюється:
  • на трьох і більше і більше непрацездатних членів сім’ї – 60% пенсії наукового працівника;
  • на двох непрацездатних членів сім’ї – 50% пенсії наукового працівника;
  • на одного непрацездатного члена сім’ї – 40% пенсії наукового працівника.
Перерахунок пенсії вже не буде проводитися щоразу після зростання заробітної плати працюючих службовців. Порядок проведення перерахунків пенсій визначатиметься Кабінетом Міністрів України.
ЩОДО ДОСТРОКОВОГО ВИХОДУ НА ПЕНСІЮ
Скасована можливість виходу на пенсію достроково за півтора року до досягнення пенсійного віку через звільнення осіб у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я. Пенсії, призначенні достроково до 01.01.2015 року продовжуватимуть виплачувати у встановленому раніше порядку.
ЩОДО РОЗМІРІВ ПЕНСІЙ, НАДБАВОК, ПІДВИЩЕНЬ.
Розміри мінімальної пенсії інвалідам-чорнобильцям, додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок аварії на ЧАЕС, розміри компенсацій сім’ям за втрату годувальника внаслідок чорнобильської катастрофи, а також розмір підвищення дітям війни встановлюється Кабінетом Міністрів України.
Особам, віднесеним до категорії 4, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, за заявами, поданими після 1 січня 2015 року, не встановлюється.
Скасована норма щодо призначення підвищення непрацюючим пенсіонерам які проживають в зоні посиленого радіологічного контролю, з 1 січня 2015 року відповідна доплата не встановлюється.
Виплата особам, віднесеним до категорії 4, щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, встановленої до 1 січня 2015 року, здійснюється у визначених розмірах до виникнення підстав, що спричиняють припинення їх виплати – виїзд за межі забрудненої території. Після припинення виплати щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю не поновлюється.
Крім цього, відповідно до державного бюджету, урядом буде затверджений спеціальний порядок проведення індексації розмірів пенсій у 2015 році.
Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1 січня 2015 року становить 949 грн., з 1 грудня 2015 року становитиме 1074 грн..
Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2015 року становить 1218 грн., а з грудня 2015 року становитиме 1378 грн..
ОПОДАТКУВАННЯ ПЕНСІЙ
Зідно законодавством чинним до січня 2015 року, оподаткуванню підлягали суми пенсій, що перевищували 10 тис. грн. у частині такого перевищення.
З 1 січня 2015 року оподаткуванню підлягають пенсії, розмір яких перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (1218 Х 3 =3654 грн.) в частині такого перевищення за ставкою 15%.
Якщо ж база оподаткування (сума перевищення) перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку становить 20% з суми, що перевищує цей розмір.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь