ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Право на пенсію як постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи

Дата: 05.03.2018 16:01
Кількість переглядів: 233

Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій №2148-VIII від 03.10.2017 року внесено зміни до статті 55 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо тривалості страхового стажу, який дає право на цей вид пенсії.

Так, особам які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначають зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше як 15 років страхового стажу. Зокрема, таке право збережено для осіб, які постійно проживали (проживають) або постійно працювали (працюють) у зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менше як чотири роки.

Необхідною умовою для призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку є встановлення статусу потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи, що підтверджується відповідним посвідченням, і довідка про періоди постійного проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видана органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями).

Відповідно до статті 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з 1 січня по 31 грудня 2018 року для осіб, які досягли 60 років, необхідний стаж для призначення пенсії за віком становить не менше як 25 років.

Таким чином, у разі наявності посвідчення потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи та довідки про періоди постійного проживання (роботи) на території, віднесеної до зони посиленого радіологічного контролю, реалізувати право на пенсію зі зниженням пенсійного віку з 01.01.2018 року по 31.12.2018 року на п’ять років за наявності страхового стажу не менше як 20 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь