ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Прес-служба Міноборони інформує

Дата: 24.03.2015 15:42
Кількість переглядів: 280

Цьогоріч для Міністерства оборони України в Державному бюджеті передбачено 44,6 млрд. гривень. Понад третину цих коштів планується спрямувати на грошове утримання військовослужбовців. На розміри і терміни виплат впливають декілька критеріїв. Про це інформує прес-служба Міноборони.
Якщо військовослужбовець загинув
Одноразова грошова допомога в разі загибелі військовослужбовця виплачується членам сім'ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста.
Члени сім’ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного та резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці — відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Виплата допомоги здійснюється рівними частками кожному члену сім’ї.
Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.
Заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги повинна бути нотаріально засвідчена в установленому законодавством порядку.
Розмір допомоги в разі загибелі військовослужбовця становить 500-кратний прожитковій мінімум, установлений законом для працездатних осіб на дату загибелі (на цей час 1218 грн х 500 = 609,0 тис. грн.).
У разі встановлення інвалідності
У разі встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час виконання обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, передбачено виплати допомоги в залежності від групи встановленої інвалідності від 182,7 тис. грн. до 304,5 тис грн.
У разі встановлення інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, передбачено виплати допомоги в залежності від групи встановленої інвалідності від 85,3 тис. грн. до 146,2 тис. грн.
Допомога не виплачується у таких випадках
Призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюю-ться, якщо загибель (смерть), поранення (контузія, травма або каліцтво), інвалідність або часткова втрата працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста є наслідком:
вчинення злочину або адміністративного правопорушення;
вчинення дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;
навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);
подання особою заздалегідь неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.
Щоб отримати допомогу, потрібно
Для отримання одноразової грошової допомоги військовослужбовці направляються командирами військових частин на обстеження до військово-лікарських комісій (ВЛК), а потім до органів медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК), підпорядкованих Міністерству охорони здоров'я.
За результатами обстеження органи МСЕК видають довідку про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності (без встановлення групи інвалідності) із зазначенням причинного зв'язку інвалідності або поранення, контузії, травми чи каліцтва.
Порядок оформлення документів для отримання допомоги визначено Положенням про організацію в Міністерстві оборони України роботи з обчислення вислуги років для призначення пенсій військовослужбовцям і соціального забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2014 року № 530.
Положенням визначено, що документи для призначення одноразової грошової допомоги військовослужбовцям оформляються військовою частиною, а особам, які звільнені з військової служби, — обласними військовими комісаріатами.
Документи для отримання допомоги членами сімей загиблих оформляються обласними військовими комісаріатами.
Про грошове забезпечення, яке враховується для обчислення військових пенсій
Пенсії особам, звільненим з військової служби, призначаються відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та обчислюються з розміру грошового забезпечення із урахуванням окладів за посадою, військовим званням, процентної надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення), премії в розмірах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 року № 393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій...» визначено, що пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення, з урахуванням таких його видів: відповідних окладів за посадою, військовим званням та відсоткової надбавки за вислугу років, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії за 24 місяці.
Таким чином визначено чіткий та виключний перелік складових грошового забезпечення, з яких обчислюється пенсія, а саме:
1) оклад за посадою;
2) оклад за військовим званням;
3) відсоткова надбавка за вислугу років;
4) щомісячні додаткові види грошового забезпечення: надбавки, доплати та підвищення;
5) премія.
Щомісячна додаткова грошова винагорода не віднесена до щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, які враховуються під час обчислення (перерахунку) розміру пенсії.
За таких умов включення до грошового забезпечення (для обчислення чи перерахунку пенсії) щомісячної додаткової грошової винагороди, запровадженої постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889, не вбачається можливим, що підтверджено роз'ясненням Мінсоцполітики від 08.08.2013 № 4812/039/161- в.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь