ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Іван Мовчан: «Створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу – пріоритетне завдання обласної влади і ефективний чинник розвитку економіки регіону»

Дата: 05.07.2013 10:21
Кількість переглядів: 402

Малий і середній бізнес в усіх розвинених країнах – це основа економіки. Сьогодні він гостро потребує державної підтримки. Досвідом раціонального сприяння розвитку малого і середнього бізнесу на Вінниччині та ефективного впливу такого сприяння на ріст економіки області поділився голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан. Коментуючи стан реалізації в регіоні соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу глава облдержадміністрації зауважив, що в області здійснено конкретні кроки для підтримки підприємництва. Основною метою скоординованих дій влади з цього питання Іван Мовчан назвав підвищення ролі малого та середнього бізнесу в структурній перебудові економіки регіону. Зокрема, він повідомив, що втілені в життя заходи вивели область на передові позиції за темпами промислового зростання серед регіонів України. Детальніше про підтримку підприємництва на Вінниччині – у ексклюзивному інтерв’ю.
- Іване Михайловичу, спершу трохи статистики. Скільки жителів Вінниччини працездатного віку зайняті малим і середнім підприємництвом?
За даними податкової служби, в області зареєстровано понад 95 тисяч фізичних осіб-підприємців, 7 670 суб’єктів малого підприємництва із них майже дві тисячі фермерських господарств.
Майже сто відсотків підприємств в області – це малі та середні підприємства. На них зайнято 123,8 тис. осіб, що становить майже три четверті від загальної кількості осіб, зайнятих на підприємствах області. З початку року підприємства малого та середнього бізнесу реалізували продукції, виконали робіт, надали послуг на суму 36 млрд. грн, це майже 62 % обсягів загальнообласного обсягу реалізованої продукції, тож зрозуміло, чому настільки важливим є створення сприятливих умов для розвитку бізнесу в регіоні.
- Сьогодні аксіомою є те, що зростання економіки неможливе без підтримки бізнесу державою. Які заходи в напрямку створення умов для розвитку підприємництва здійснено на Вінниччині?
Наша позиція полягає в тому, що визначальними факторами поліпшення бізнес-клімату в регіоні є прозорі, чіткі і зрозумілі правила взаємин влади та бізнесу. Тому пріоритетом у роботі обласної влади є питання дерегуляції підприємницької діяльності та усунення об'єктивних передумов існування корупційного середовища.
У сфері дозвільної системи в області вже проведено низку заходів щодо забезпечення переходу до принципу "єдиного вікна" при видачі документів дозвільного характеру. До 1 жовтня в усіх районах області будуть створені Центри адміністративних послуг. Окрім того, унікальний в Україні досвід створення у м.Вінниці Центрів адміністративних послуг за системою «Прозорий офіс» та запровадження в ньому адміністративних послуг з питань ведення підприємницької діяльності буде поширений не тільки на територію області, а й по всій Україні.
За рахунок коштів обласного бюджету створюються належні умови для успішної роботи підприємців. Так, на підтримку підприємництва на 2013 рік в обласному бюджеті передбачені кошти в сумі 500 тис. грн., із яких на фінансову підтримку буде спрямовано 300 тис.грн.
В даний час розробляється Порядок надання фінансової підтримки суб’єктам підприємництва за рахунок коштів обласного бюджету. Зважаючи на те, що такий Порядок є регуляторним актом, він буде прийматись після проведення консультацій з громадськими організаціями підприємців та публічного обговорення.
Взагалі, з моєї точки зору, найкраща підтримка малого та середнього бізнесу з боку влади - не заважати. В тому числі, не наділяти надмірними повноваженнями контролюючі органи. Сьогодні, щоб бути комфортним для бізнесу, потрібно не створювати перепони, а вирішувати питання. Ми прагнемо створити максимально сприятливі умови для наших підприємців, для бізнесу в цілому.
Кількість перевірок суб’єктів малого підприємництва на Вінниччині, проведена контролюючими органами у I кварталі 2013 року, зменшилась порівняно з відповідним періодом 2012 року вдвічі.
Це зумовлено впровадженням системи доперевірочного моніторингу діяльності суб’єктів господарювання на підставі наявного масиву електронних баз даних, яка передбачає відбір суб’єктів господарювання на підставі наявного масиву електронних баз даних. Система передбачає відбір суб’єктів за визначеними податковими ризиками для включення до планів-графіків документальних перевірок.
Керівниками контролюючих структур області визначено посадових осіб для зв’язку з представниками підприємницьких структур з питань проведення перевірок.
- Загалом, даєте бізнесу себе проявити.
Звичайно. Наша родзинка полягає в тому, що ми відкриті. Контролюючими органами області забезпечено оприлюднення інформації про проведення перевірок на власних офіційних веб-сайтах, а тому числі на сайті облдержадміністрації, на веб-сайтах громадських організацій та об’єднань підприємців. Головне - бути прозорими. Все має бути зрозуміло, швидко, без зволікань.
- Чи дає це свої плоди? Взаєморозуміння і співпраця між обласною владою та підприємництвом існує?
Так, зацікавленість у співпраці – не одностороння. Однак ми розуміємо, що розвиток підприємництва потребує створення розвинутої системи інформаційно-консультаційного забезпечення. Створення спеціальних відомств, які будуть допомагати бізнесу, позитивно позначиться на інформаційному обміні між підприємцями і владою. Адже створити сприятливі умови для розвитку бізнесу можна лише за умови тісної співпраці з підприємцями.
Тож з метою надання можливості для підприємців області отримувати консультативну допомогу оголошено конкурс на підтримку проектів громадських організацій підприємців по створенню інформаційно-консультативних центрів для підприємців при них, на що буде спрямовано 50 тис.грн.
Я чудово розумію всі проблемні питання людей, які розпочинають власну справу. Разом з тим, ключовою проблемою галузі хочу виділити низький рівень інформаційної обізнаності та професійної кваліфікації малих підприємців. На жаль, багато з них йдуть в бізнес, абсолютно не вивчивши кон'юнктуру і потреби ринку, з чого згодом випливає низка проблем, уникнути які допоможе створення інформаційно-консультативних центрів для підприємців.
Розвиток малого і середнього підприємництва вкрай необхідний і Україні, і Вінниччині. Особисто я твердо переконаний, що створення інституцій підтримки підприємництва є запорукою підвищення підприємницького потенціалу Вінниччини.
- Не менш важливим є виважена позиція влади і реальне бажання змінювати ситуацію на краще.
Питання ефективної підтримки малого та середнього бізнесу вимагає особливої уваги влади. З метою формування сприятливого підприємницького середовища в області розроблено Регіональну програму розвитку малого і середнього підприємництва у Вінницькій області на 2013-2014 роки.
Прийняття Регіональної програми у Вінницькій області на 2013-2014 роки є важливим кроком підтримки бізнесу на місцевому рівні.
В рамках реалізації заходів Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва створюється система електронного повідомлення підприємців області про зміни законодавства, перевірки контролюючих органів шляхом модернізації існуючого сайту «Стіна».
- Наскільки результативним є впровадження даної програми на Вінниччині?
Сьогодні механізми Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва працюють на створення реального партнерства між владою і бізнесом.
Загалом, протягом двох останніх років на підтримку підприємництва з обласного бюджету були виділені кошти в сумі 1,2 млн.грн., в тому числі в 2011 році – 110 тис. грн., в 2012 році – понад 1,1 млн. грн., що майже вдвічі більше, ніж у 2009-2010 роках.
Результати говорять самі за себе: загальна сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва у I кварталі 2013 року зросла в порівнянні з відповідним періодом 2012 року на 34 млн.грн. і становить 213 млн.грн., або понад 20 % від загальних обсягів надходжень.
Надходження до місцевих бюджетів від діяльності малого бізнесу зросли відповідно на 27 млн.грн., або на 25 %, і становлять 137 млн.грн., а їх частка в загальних надходженнях складає майже 26 %.
Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування, так званих єдинщиків, у I кварталі 2013 року майже у два з половиною рази більше надходжень до бюджету, ніж за відповідний період 2012 року, і вони складають 50 з половиною млн.грн.
- Які завдання Ви як керівник регіону ставите перед обласною владою в напрямку підтримки бізнесу?
В сучасних умовах найбільш актуальне завдання – створення сприятливого інвестиційного бізнес-середовища у регіоні, промоція Вінниччини як регіону інновацій та підприємництва. Ми маємо на меті одне – покращення інноваційного та інвестиційного клімату серед підприємництва. Саме підтримка малого та середнього бізнесу належить до пріоритетів обласної влади.
Таке завдання поставив Президент України Віктор Янукович, наголосивши, що Україна має увійти до ста країн світу, де створено комфортні умови для ведення підприємницької діяльності.
Ми налаштовані на взаємодію, і будемо робити все для налагодження діалогу та формування ефективного партнерства з підприємницьким сектором.
Можу запевнити, що підприємці Вінниччини завжди знаходитимуть всебічну підтримку, як в стінах обласної державної адміністрації, так і з боку правоохоронних та контролюючих органів.
Спілкувалась Єлизавета Свєтлова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь