ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПРИЗОВНИК на СТРОКОВУ СЛУЖБУ: чи буде компенсація з бюджету? Оподаткування (із запитів платників).

Дата: 27.07.2015 14:16
Кількість переглядів: 272

Працівника призвано на строкову військову службу. Чи зберігається середня заробітна плата таким працівникам , як і тим, яких мобілізовано на особливий період. Чи будуть компенсуватися такі кошти із бюджету, чи вони не компенсуються та оподатковуються на загальних підставах?
Про можливу компенсацію
Дійсно, після внесених змін до п. 3 ст. 36 та ст. 119 КЗпП законом № 433 (прийнятим ВРУ 14.05.2015 р., який набрав чинності 11.06.2015 р., особи, які призивається на строкову службу мають однакові гарантії із іншими мобілізованими працівниками: збереження посади і середнього заробітку шляхом отримання компенсації з бюджету.
Для того, щоб отримати компенсацію з бюджету, необхідно застосувати Постанову КМУ № 105 від 04.03.2015 р. Нажаль, сьогодні, отримати компенсацію з бюджету на працівників, які призвані на строкову службу, Постановою №105 не передбачено. Треба дочекатися відповідних змін до Постанови КМУ № 105.
Про оподаткування середнього заробітку призовнику
Щодо звільнення від оподаткування сум компенсацій, такі суми компенсації по «призовникам» будуть звільнені від оподаткування. Але якщо вчитатися сьогодні в діючи норми щодо звільнення компенсацій від оподаткування, то звільнення по «призовникам» наразі не передбачено:
<>··про ПДФО – (пп. «и» 165.1.1 ПКУ) - «До загального мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються компенсацiйнi виплати з бюджету в межах середнього заробiтку працiвникiв, призваних на вiйськову службу за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод»
Як видно, у текстах вище відсутня прив’язка до «СТРОКОВОЇ» служби з метою НЕ оподаткування. Тому варто очікувати додаткових роз’яснень від ДФСУ з приводу не оподаткування сум отриманих компенсацій «призовникам».
Якщо ж середній заробіток виплачується без компенсації з бюджету, то він оподатковується на загальних підставах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь