ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про адміністрування єдиного внеску – на «гарячій лінії»

Дата: 16.09.2015 16:37
Кількість переглядів: 307

В Тульчинському відділенні Немирівської ОДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо обчислення та сплати ЄСВ відповідав ГДРІ з питань адміністрування єдиного внеску Віталій Проняєв.
Чи застосовується понижуючий коефіцієнт, якщо здійснюється донарахування ЄСВ до мінімальної зарплати?
Із посиланням на чинне законодавство (лист ДФС від 20.08.2015 р. № 31041/7/99-99-17-03-20) зазначено: у разі якщо роботодавцем виконуються водночас усі умови, передбачені п. 95 р. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464), у тому числі — у разі нарахування заробітної плати за попередні періоди, такий роботодавець може скористатися правом щодо застосування коефіцієнта до розміру єдиного внеску.
Якщо ж роботодавцем виконані одночасно всі умови п. 95 р. VIII Закону № 2464, але хоча б по одній застрахованій особі здійснюється донарахування сум ЄСВ до розміру мінімальної заробітної плати (винятком є лікарняні, відпускні та допомога у зв'язку з вагітністю та пологами), коефіцієнт страхувальником не застосовується.
Оскільки обчислення ЄСВ здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських й інших документів, законодавством не передбачено перерахунок ЄСВ за минулий період із метою застосування коефіцієнта.
Чи є базою нарахування та утримання єдиного внеску компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації?
Суми компенсаційних виплат, які виплачуються роботодавцем відповідно до «Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» від 04.03.2015 №105, не є базою нарахування та утримання єдиного внеску.
Яким чином визначається база для нарахування єдиного внеску найманому працівнику, який після виходу з відпустки відпрацював неповний календарний місяць та отримав зарплату меншу мінімальної?
Для працівника за основним місцем роботи, який після виходу з будь-якої відпустки, визначеної ст.4 Закону України «Про відпустки» відпрацював неповний місяць, де загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника. Утримання єдиного внеску із заробітної плати (доходу) найманих працівників здійснюється з фактично нарахованої заробітної плати (доходу).
Підприємство виплатило допомогу на поховання родичам померлого. Чи нараховується єдиний внесок на суму такої допомоги?
Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 року №5.
Згідно з абз. шостим п.3.2 розд. ІІІ Інструкції допомога на поховання відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.
Таким чином, не включається до бази нарахування ЄВ сума допомоги на поховання, яка виплачується родичам померлого працівника.
Чи має право на понижуючий коефіцієнт з єдиного внеску новостворене підприємство?
Для розрахунку понижуючого коефіцієнта з єдиного внеску у 2015 році потрібні показники за 2014 рік, які визначаються на підставі відповідних звітів з єдиного внеску за цей період. Також платникам для розрахунку понижуючого коефіцієнта необхідно здійснювати порівняння із середньомісячними показниками за 2014 рік.
Отже, застосовувати понижуючий коефіцієнт можуть лише ті платники, які вели фінансово-господарську діяльність і нараховували заробітну плату у 2014 році .
Яка відповідальність передбачена до роботодавця за несвоєчасну сплату єдиного внеску?
У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску.
За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.
На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення.
За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність.
Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, – тягне за собою накладення штрафу від сорока до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за повторне за рік вчинення таких дій – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тягне за собою накладення штрафу від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за повторне за рік вчинення таких дій – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь