ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про День Соборності та Свободи України

Дата: 21.01.2014 08:20
Кількість переглядів: 291

Фото без опису

22 січня ми традиційно відзначаємо День Соборності та Свободи України і вшановуємо 95-річчя проголошення Акту злуки.
Історичні корені цього державного свята знаходяться на відстані майже 100 років від нашого часу, коли на руїнах Російської та Австро-Угорської імперій з’явилися перші українські державні утворення після кількох століть бездержавності. В умовах кривавої громадянської війни та іноземної інтервенції історично обумовлений процес консолідації всіх етнічних земель України був складним і довготривалим.
Хроніка соборності України в короткому викладі охоплює період від березня 1917-го по січень 1919-го років, тобто від утворення Тимчасового уряду в Петрограді та Української Центральної Ради в Києві, через проголошення чотирьох Універсалів УЦР, Коституції Української Народної Республіки, обрання першим Президентом УНР Михайла Грушевського, утворення Західно-Української Народної Республіки у Львові аж до урочистого проголошення Акту злуки ЗУНР і УНР у Києві 22 січня 1919 року на площі біля пам’ятника Б.Хмельницькому.
В цьому історичному документі, зокрема, заявлено:
«Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина, незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, увільнений могучим поривом своїх власних сил, має тепер змогу з’єдинити всі змагання своїх синів для утворення нероздільної, незалежної Української Держави на добро і щастя робочого люду.»
30 грудня 2011 року Президент України В.Янукович підписав Указ № 1209 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят», яким установив День Соборності та Свободи України, який відзначається щорічно 22 січня. Таким чином, були об’єднані два державних свята, започатковані указами Президентів України в 1999 і 2005 роках.
На виконання вищезгаданого Указу та розпорядження голови обласної державної адміністрації І.Мовчана від 24 грудня 2013 року № 551 «Про відзначення на Вінниччині Дня Соборності та Свободи України» в районі проводяться заходи з метою консолідації територіальної громади, зміцнення єдності громадян навколо ідеї соборної української держави, утвердження ідеалів свободи і демократії, виховання у молоді почуття національної гідності та громадянської відповідальності. Зокрема, це низка заходів у наших закладах культури і освіти, покладання квітів до пам’ятників видатним діячам України, відповідний інформаційний супровід цих заходів.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь