ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про організацію попередніх та періодичних медичних оглядів працівників району у 2019 році

Дата: 30.10.2018 12:43
Кількість переглядів: 374

Фото без опису

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації інформує, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.02.2016 № 88-р. «Питання Державної служби з питань праці» та постанови Кабінету Міністрів України № 96 від 11 лютого 2015року «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці» забезпечення здійснення функцій i повноважень з реалізації державної політики у сфері гiriєни праці та функцій здійснення дозиметричного контролю робочих місць i доз опромінення працівників, передано з Державної санітарно-епідемілогічної служби України до Державної служби з питань праці України (далі – Держпраці України), посадові особи якої керуються нормативно-правовими актами з гiгiєни праці, зокрема i наказами МОЗ України.
Так, відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 року №246«Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» (далі – Наказ № 246), акти визначення категорії працівників, списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, погоджуються фахівцями відділу з питань гігієни праці територіальних органів Держпраці України.
Наказом № 246 визначено процедуру проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі та осіб віком до 21 року.
Для визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2019 році, представникам роботодавців у відповідності з вимогами Наказу № 246 до 01.12.2018 року необхідно надати до територіального органу Держпраці України заяву на ім’я начальника.
До заяви додаються:
- штатний розклад (витяг);
- дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу.
Після розгляду наданих документів, спеціалістом відділу з питань гігієни праці за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складається Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам (далі – Акт) у 2019 році.
До Акту вносяться дані щодо шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу та дані щодо робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичний) медичний огляд.
Під час прийняття на роботу, у разі переведення на іншу роботу роботодавець повинен видати робітнику направлення на обов’язковий попередній медичний огляд за встановленою формою, в якому повинна бути вказана характеристика умов його праці. Інформація про характеристику умов праці для кожної професії міститься лише в Акті.
Таким чином, якщо на підприємстві, установі, організації до початку 2019 року не складено Акт, то у роботодавця з 01.01.2019 року будуть відсутні законні підстави для направлення робітника на попередній медичний огляд і для внесення до направлення даних щодо характеристики умов праці.
На підставі Акту, роботодавець протягом місяця складає чотири примірники поіменних списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам в 2019 році (далі - Список) та погоджує їх з фахівцем відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці. Один примірник Списку залишається на підприємстві, другий – надається закладу охорони здоров’я для проведення медичного огляду працівників, третій – надається до відділу з питань гігієни праці територіального органу Держпраці України, четвертий – робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.
Далі роботодавець укладає договір про проведення медогляду лише з тим закладом охорони здоров’я, який має другу, першу або вищу акредитаційні категорії, ліцензію на здійснення медичної практики, у якому створено комісію з проведення медичних оглядів (далі – Комісія), а лікарі пройшли підготовку з професійної патології.
Заклад охорони здоров’я складає план-графік проведення медичного огляду працівників підприємства та погоджує його із роботодавцем та територіальним органом Держпраці України.
Роботодавець має забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медогляд та обстеження.
За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія закладу охорони здоров’я складає Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників (далі – Заключний акт), який складається у шести примірниках – один примірник залишається в закладі охорони здоров’я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або вповноваженій працівниками особі, профпатологу, територіальному органу Держпраці України, робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.
Фахівці відділу з питань гігієни праці територіального органу Держпраці України під час підписання Заключного акта надають рекомендації щодо покращення умов праці та профілактики професійних захворювань, які обов’язкові для виконання. При підписанні Заключного акту роботодавець надає інформацію про виконання заходів, запропонованих у Заключному акті за попередній рік та інформацію щодо осіб, які не пройшли медичний огляд та причин, з яких вони не пройшли медичний огляд.
В зв'язку з тим, що спеціалісти з гiгiєни праці Управління Держпраці у Вінницькій області перебувають у м. Вінниці i знаходження їх в районах не передбачено та з метою своєчасної організації медичних оглядів працівників району у 2019, управління соціального захисту населення райдержадміністрації звертається до керівників підприємств, установ, організацій району з проханням до 01.12.2018 року звернутися до Управління Держпраці у Вінницькій області (21050, м. Вінниця, вул. Магістратська, 37, e-mail: vndsp@vn.ua, тел./факс (04320) 67-29-80) з заявою для складання акту визначення категорії працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам відповідно до додатку 1 п.2.2 Наказу № 246 та для погодження поіменних списків працівників.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь