ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про особливості закупівлі природного газу та послуг з його розподілу з 01.01.2016р.

Дата: 12.01.2016 15:35
Кількість переглядів: 270

В зв’язку із набуттям чинності Закону України від 09.04.2015 № 329-VIII «Про ринок природного газу» та постанови НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2496 «Про затвердження Правил постачання природного газу», Міністерством економічного розвитку і торгівлі України надано та на офіційному сайті опубліковано відповідне роз’яснення щодо закупівлі природного газу та послуг з його розподілу (додаток 1).

Відповідно до нормативно-правової бази всі споживачі природного газу, що не є побутовими, мають право вільно обирати постачальника природного газу, що фактично означає неможливість застосування п. 2 ч. 2 ст. 39 (відсутність конкуренції) Закону України від 10 квітня 2014 року №1197-VII «Про здійснення державних закупівель».

Постачальником має бути отримана в установленому порядку ліцензія на право провадження даного виду господарської діяльності. Крім цього, територія провадження господарської діяльності з постачання природного газу за регульованим тарифом із зазначенням переліку адміністративно-територіальних одиниць затверджується відповідною постановою НКРЕКП про видачу відповідної ліцензії по кожному постачальнику. Перелік суб’єктів господарювання, яким надано необхідні безстрокові ліцензії знаходиться на офіційному сайті НКРЕКП у розділі «Головна сторінка / Газ природний, нафта, нафтопродукти, аміак / Ліцензування / Реєстри / Ліцензійний реєстр суб’єктів господарської діяльності в нафтогазовому комплексі, які мають ліцензії з постачання природного газу за регульованим тарифом, з транспортування природного і нафтового газу розподільними трубопроводами, з транспортування природного газу магістральними трубопроводами, з транспортування нафти та нафтопродуктів магістральними трубопроводами та із зберігання природного газу» за посиланням: http://www.nerc.gov.ua/?id=11995.

Стосовно діяльності з розподілу природного газу (транспортування газу магістральними та розподільчими трубопроводами), зазначаємо, що договір щодо розподілу природного газу може бути укладений виключно із суб’єктом природної монополії у вказаній сфері згідно з тарифами, що визначені постановою НКРЕКП від 24.09.2015 №2383 «Про встановлення загального тарифу на транспортування природного газу, тарифів на транспортування природного газу магістральними та розподільними трубопроводами», від 24.09.2015 №2384 «Про встановлення загального тарифу на послуги розподілу природного газу (на транспортування природного газу розподільними трубопроводами) для ПАТ «Вінницягаз», а також згідно з формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2498 (додаток 2) шляхом застосування відповідної процедури закупівлі, якщо річна вартість таких послуг дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, або шляхом укладення прямого договору з монополістом, якщо вартість є менше, ніж 200 тис. грн. Укладається вказаний Договір шляхом підписання заяви-приєднання (додаток 3).

Одночасно наголошуємо, що договір на поставку газу природного може бути укладений з будь-яким суб’єктом господарювання, який отримав в установленому порядку ліцензію на право провадження діяльності з постачання газу природного та за умови проведення процедури конкурсних торгів згідно з положеннями Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Слід зазначити, що згідно з Правилами постачання природного газу (Постанова НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2496) підставою для укладення договору на постачання природного газу є наявність у споживача, об’єкт якого підключений до газорозподільної системи, договору розподілу природного газу, укладеного в установленому порядку між споживачем та оператором газорозподільчої системи.

Додаток 1.pdf

Додаток 2.docx

додаток 3.doc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь