ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про застосування реєстратора розрахункових операцій та ведення касових операцій

Дата: 05.03.2018 15:54
Кількість переглядів: 236

Пунктом 9 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

На виконання статті 33 Закону України від 20 травня 1999 року N 679-ХIV "Про Національний банк України" та з метою удосконалення готівкових розрахунків Правлінням Національного банку України постановою від 15.12.2004 р. N 637 затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яке зареєстроване у Міністерстві юстиції України 13.01.2005 р. за N 40/10320 (далі - Положення N 637).

Пунктом 2.6 Положення N 637 було визначено, що вся готівка, яка надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готівки у касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 Положення N 637, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі - РРО) або використанням розрахункових книжок (далі - РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (цих розрахункових квитанцій).

З огляду на зазначене, під час застосування РРО готівка мала бути оприбуткована відповідно до вимог пункту 2.6 Положення N 637, тобто якщо "Z-звіт" роздрукований, то і відповідний запис мав бути здійснений у КОРО у день його роздрукування.Сума виручки буде вважатися оприбуткованою своєчасно, якщо відповідний запис у КОРО здійснений у день роздрукування "Z-звіту".

Щодо проведення операцій "службова видача" та "службове повернення" зазначаємо.

Пунктом 6 розділу III Положення про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. N 547, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.07.2016 р. за N 918/29048, визначено, що внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій "службове внесення" та "службова видача", якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція "службове внесення" використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання "Z-звіту".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь