ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Програма щодо підтримки діяльності національно-культурних товариств Тульчинського району

Дата: 04.11.2013 15:47
Кількість переглядів: 330

На виконання завдань Президента України Віктора Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин в Тульчинському районі протягом 2010 – 2013 року проведена певна робота державними установами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно із зацікавленими громадськими формуваннями.
Базовими для співпраці в даному напрямку є 10, 11, 12, 24, 36, 37, 53 статті Конституції України, ряд Законів України та Указів Президента і Постанов Кабінету Міністрів, що регулюють сферу міжнаціональних відносин у суспільстві, відповідні розпорядження голів обласної та районної державних адміністрацій. Зокрема, діє Програма щодо підтримки діяльності національно-культурних товариств Тульчинського району на 2011 – 2013 роки, затверджена розпорядженням голови райдержадміністрації від 10 грудня 2010 року № 518-р.
За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року на теренах району проживало 64,9 тис. осіб 46 національностей, найчисельнішими з яких (після українців) були росіяни, євреї, молдавани, цигани, поляки, вірмени, азербайджанці, німці, татари, гагаузи, узбеки. Загалом, частка населення району, що не є українцями, складала тоді 3,7 %. На 2013 рік відомості про національний склад населення району відсутні, а загальна чисельність жителів скоротилася до 57,2 тис. осіб (так званий розрахунковий статистичний показник).
Серед депутатів та працівників районної, міської, селищних, сільських рад і структурних підрозділів райдержадміністрації, в трудових колективах різних підприємств, установ і організацій району є чимало представників різних національностей, але офіційного обліку (тобто, підтвердження) немає. Натомість помітно громадську консолідацію окремих національностей в районі у вигляді місцевих об’єднань громадян. Станом на 1 листопада в районному управлінні юстиції зареєстровано наступні місцеві громадські організації національних меншин: Тульчинська районна громадська організація «Дім Польський» (голова – підприємець і депутат міської ради Бондар В’ячеслав Васильович), Тульчинська районна єврейська община (голова – Швейбиш Ріта Гейніховна). Перша існує з 1995 року, а друга – з 1997-го, тобто вони мають значний досвід громадської роботи, а з боку влади виконуються всі пункти Програми, згаданої вище, щодо співпраці з цими об’єднаннями громадян по благоустрою і догляду за об’єктами, що є пам’ятками культури та історії національних меншин району, вшануванню пам’яті жертв Голокосту та Другої світової війни, сприянню у проведенні культурно-мистецьких, спортивно-молодіжних заходів для молоді в рамках співпраці територіальних громад Тульчинського району і Турекського повіту Великопольського воєводства Республіки Польща. Також райдержадміністрація спільно з іншими державними органами забезпечує згідно чинного законодавства соціальний захист колишніх малолітніх в’язнів фашистських концтаборів та гетто, сприяє висвітленню в районних засобах масової інформації статутної діяльності місцевих громадських формувань національних меншин та їх ролі у соціально-гуманітарному розвитку нашого регіону. Керівництво і актив регулярно залучаються до проведення різноманітних нарад, конференцій, семінарів, святкових та інших заходів.
Додатковим доказом перевіреної часом співпраці влади і громадськості в районі є той факт, що Громадську раду при райдержадміністрації з 2011 року очолює один із керівників цих громадських об’єднань, а саме - В’ячеслав Бондар.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь