ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Річна і квартальна звітність підприємців здається незалежно від наявності діяльності

Дата: 29.12.2015 16:27
Кількість переглядів: 421

Багато підприємців вважають, що за відсутності діяльності звітність в податкову службу не надається. Це помилка. Відсутність діяльності жодним чином не впливає на здачу звітності, сплату податків, або на розмір штрафних санкцій за її неподання.
2. Підприємці на єдиному податку 1 і 2 груп помиляються, що здають звітність тільки 1 раз в році.
Багато хто знає, що підприємці 1 і 2 груп єдиного податку здають звітність 1 раз в році, тому перебувають у деякому омані, що посеред року не потрібно здавати жодної звітності.
Звичайно, декларацію по єдиному податку і по Єдиному соціальному внеску (Додаток 5 з ЄСВ ), підприємці здають 1 раз в рік. Але є ряд звітів, які здаються поквартально або щомісяця.
Наприклад:
  • підприємці, які купують товар або послугу у фізичних осіб - громадян або інших підприємців, зобов'язані надавати до податкової звітності розрахунок за формою 1ДФ;
  • інша звітність, про яку згадувалося вище: земельний податок, звітність зі збору за парковку і т.д.
3. На склад звітності впливає наявність і кількість найманих працівників.
Більшість підприємців знають, що за наявності найманих працівників повинні здавати звіт з ЄСВ і звіт за формою 1ДФ за найманих співробітників. Крім звітності за формою 1ДФ та звіту з ЄСВ, підприємці повинні здавати іншу звітність, яка не так поширена, але від цього не менш значима.
Наприклад:
  • підприємці з найманими працівниками в кінці року мають складати до фонду нещасного випадку звіт у формі Відомості розподілу чисельності співробітників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції ( робіт, послуг) за видами економічної діяльності;
  • підприємці, у яких працівник перебував на лікарняному, повинні здавати звітність до фонду соціального страхування;
  • підприємці нарівні з юридичними особами здають звітність до фонду інвалідів, у випадках передбачених законодавством.
4. Склад звітності залежить від специфіки діяльності підприємця.
Фізичні особи підприємці ( далі - ФОП) в більшості випадків здають звітність тільки за основними податками - єдиному податку, податку з доходів фізичних осіб. Багато хто забуває або не знає про наявність «профільних» податків і зборів, які безпосередньо пов'язані з їх видом діяльності.
Наприклад:
  • підприємці, які надають послуги тимчасового проживання (ночівлі) для громадян, є податковими агентами по даному збору. Вони повинні утримувати з громадян туристичний збір і відповідно, здавати по ньому звітність;
  • підприємці, які надають послуги паркування на платних парковках, повинні надавати звітність зі збору за місця для паркування транспортних засобів і т.д.
5. На здачу звітності впливають активи і ресурси, які має або використовує підприємець.
У деяких випадках звітність залежить від активів підприємця, матеріальних цінностей, які він використовує у своїй діяльності.
Наприклад:
  • підприємці, у яких у власності або користуванні є земля, повинні здавати звітність щодо земельного податку або орендної плати по землі;
  • підприємці, які використовують воду у своїй діяльності, мають вивчити питання необхідності здачі звітності зі збору за спеціальне використання води.
6. На звітність впливає система оподаткування, зміна групи єдиного податку на спрощеній системі оподаткування.
Зміна системи оподаткування або зміна групи єдиного податку часто призводять до штрафних санкцій через неподання звітності. У такі «перехідні» моменти підвищується ймовірність не скласти необхідну звітність і отримати штрафні санкції.
Наприклад:
  • підприємець при переході зі спрощеної на загальну систему оподаткування повинен подати Податкову Декларацію про майновий стан і доходи. Незважаючи на надання Податкової Декларації про майновий стан підприємцями на загальній системі оподаткування 1 раз в році, законодавством передбачена обов'язкова подача декларації за перший квартал, в якому відбувся перехід на загальну систему. Це досить поширена помилка в середовищі підприємців;
  • при зміні групи єдиного податку ( зазвичай при переході з 2 на 3 групу), підприємець зобов'язаний здати декларацію по єдиному податку по групі, на якій був на дату зміни групи. Часто зустрічаються помилки, коли підприємці не здають таку декларацію.
Отже, звітність підприємців не зводиться тільки до здачі звітності за єдиним податком, податку з доходів фізичних осіб та ЄСВ.
ВАЖЛИВО! Незнання про необхідність здачі звітності не звільняє Вас від відповідальності. І якщо відкладати ситуацію «в довгий ящик» - вона сама не вирішиться, штрафи будуть тільки зростати. Крім того, по звітності відповідно нараховуються податки. Якщо Ви не здаєте звітність і не нараховуєте податки, то суми штрафу будуть тільки збільшуватися, до них ще додасться пеня за несвоєчасну оплату податків. Не множте свої борги, своїми силами, звертайтеся за консультацією та допомогою. Ми завжди готові допомогти.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь