ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розвиток громадянського суспільства - вимога часу

Дата: 12.11.2013 08:56
Кількість переглядів: 303

Фото без опису

Стратегія державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні була визначена Указом Президента України від 24 березня 2012 року № 212 "Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації". А 25 червня 2013 року Указом Президента України № 342 затверджено План заходів щодо її реалізації у 2013 році.
Про те, як реалізовуються в Тульчинській адміністративно-територіальній громаді вищезгадані Укази Президента України, наша розмова з головою райдержадміністрації Анатолієм Степановичем Бузіком:
- Анатолію Степановичу, скажіть, а що зроблено в даному напрямку в нашому районі?
- Спочатку зазначу, що відповідно до Стратегії метою державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні є створення більш сприятливих умов для задоволення інтересів, захист прав і свобод людини і громадянина, подальше становлення громадянського суспільства на засадах безпосередньої, представницької демократії, широкого впровадження форм демократії участі, самореалізації та самоорганізації громадян. Сприяння розвитку громадянського суспільства не передбачає жодного втручання органів державної влади у самоорганізацію громадян, визначення ними напрямів і способів громадської діяльності та управління інститутами громадянського суспільства.
У нас в районі ця робота ведеться давно і системно, але з 2011 року запроваджено нові, цікаві для громадян форми.
Приміром, ми щорічно проводимо в населених пунктах району загальні збори громадян для оцінки роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за минулий рік. Це допомагає оперативно підкорегувати наші спільні з громадами плани щодо соціально-економічного розвитку рад і району в цілому. Також перевіреними часом формами роботи є звіти голови райдержадміністрації, засідання колегії райдержадміністрації, інші підсумкові наради чи зібрання за участю широкої громадськості району.
- Не так давно було запроваджено й нову форму роботи - Громадську раду.
- Громадська рада при райдержадміністрації утворена 21 січня 2011 року на установчих зборах відповідно до кількості поданих заяв від інститутів громадянського суспільства в складі 11 осіб. Керівником дорадчого органу був обраний Бондар В.В., голова двох районних громадських організацій.
Громадська рада залучається до реалізації соціально-економічних реформ в районі, для її роботи створені належні умови. Контролюємо дотримання строків проведення консультацій з громадськістю, визначених Положенням про Громадську раду згідно з Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996.
25 січня 2013 року відбулось чергове установче засідання Громадської ради за участю 13 громадських об'єднань і 2 комунальних ЗМІ. Учасники засідання прийняли рішення про необхідність розширення складу ради щонайменше до 17 осіб з метою широкого представництва зареєстрованих громадських організацій району. Головою Громадської ради повторно обрано В.Бондаря. Таким чином, робота продовжується.
Ми відкриті для співпраці для всіх районних громадських формувань, засобів масової інформації тощо.
- Які плани на поточний та наступний, 2014 рік?
- Робота, про яку я тільки що розповів, потребує постійного аналізу та періодичної корекції. Все краще, що сприяє громадській ініціативі в районі, ми розвиваємо та стимулюємо, а недоліки, що теж трапляються, усуваємо. Наприклад, пожвавимо роботу Громадської ради через висвітлення співпраці з громадськістю в районних ЗМІ.
До речі, запрошую всіх бажаючих відвідувати офіційний сайт Тульчинської райдержадміністрації в Інтернеті (https://tulchin-rda.org.ua). Там ви знайдете для себе багато цікавої і об'єктивної інформації про нашу роботу щодо розвитку громадянського суспільства.
Пропозиції, думки чи скарги громадян ніколи не залишаться без уваги і оперативного реагування!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь