ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Роз’яснення щодо підвищення пенсій з 01.09.2015р.

Дата: 06.11.2015 14:34
Кількість переглядів: 251

Фото без опису

На даний час до управління Пенсійного фонду значно збільшилася кількість звернень непрацездатних громадян, що пов’язано з нещодавнім масовим перерахунком пенсій.
Тому для задоволення інформаційного попиту пенсіонерів управлінням Пенсійного фонду проводиться роз’яснювальна робота, в тому числі і за допомогою місцевих засобів масової інформації.
Основною законодавчою підставою для проведення перерахунків пенсій є Закон України від 17.09.2015 р. № 704 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».
Саме цим Законом затверджено підвищення з 1 вересня розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 949 грн. до 1074 грн., тобто на 125 грн. або на 13%.
Враховуючи, що вищезазначений закон набув чинності 19.09.2015р., тобто тоді, коли вже виплата пенсій за вересень фактично завершувалася , Урядом було прийнято рішення про те щоб відповідні доплати пенсіонерам за вересень 20015р. провести одночасно з вже підвищеними розмірами пенсій у жовтні.
Управління Пенсійного фонду в Тульчинському районі забезпечило в автоматизованому режимі в стислі терміни проведення масових перерахунків пенсій 18313 пенсіонерам і з початком жовтневої виплати доставка грошових сум пенсіонерам проводилась в підвищених перерахованих розмірах.
Результати перерахунку свідчать, що відповідно до збільшених соціальних гарантій управління Пенсійного фонду у Тульчинському районі перерахувало пенсійні виплати близько 83 % громадян, що одержують трудові пенсії.
Загальна потреба на пенсійні виплати жовтня склала 27,4 млн. грн., причому за місяць ця сума збільшилась майже на 2 млн. грн.
Загалом середній розмір пенсій в районі після підвищення склав 1408,84 грн. тобто підвищився на 99,45 грн. або на 7%.
Розмір підвищення для більшості пенсіонерів є індивідуальним і залежить від стажу та обсягу заробітної плати, в тому числі, з урахуванням інших надбавок та підвищень до пенсії відповідно до соціального статусу пенсіонера (ветеран війни, ліквідатори аварії на ЧАЕС, та інваліди в кого встановлено причинний зв'язок з аварією на ЧАЕС, шахтарі тощо).
Оскільки прожитковий мінімум згідно із законодавством впливає насамперед на мінімальну пенсію, то найбільш суттєві підвищення пенсій отримали ті громадяни, які отримували свої пенсії в мінімальних розмірах. (1074.00 – 949.00= 125грн).
Також є частина громадян, пенсії яких хоча і підлягали перерахунку відповідно до законодавчих змін, але фактично не збільшилися. Це стосується 2170 пенсіонерів, чиї виплати були вище від прожиткового мінімуму та індексувалися. Оскільки На даний час в структуру практично кожної пенсії входять декілька складових виплат, які передбачені окремими нормативно-правовими актами (законами, та постановами Кабінету Міністрів України) то найбільш типовою ситуацією є випадки, коли пенсія складається із основного розміру згідно стажу і заробітку, доплати за понаднормовий стаж, індексації та інших виплат. Деякі з цих виплат носять тимчасовий характер, наприклад індексація, оскільки правила нарахування передбачають їх трансформацію в разі підвищення чи перерахунку в інші складові, що входять до пенсії, що як наслідок і призводить до того що загальний розмір пенсії фактично не підвищується. Також цілий ряд виплат встановлюється згідно з постановами Кабінету Міністрів України у твердих фіксованих сумах, які не залежать від прожиткового мінімуму, котрий підвищився. Зокрема, не зростають надбавки дітям війни, додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 2,3,4 категорій. Проте саме такий підхід до перерахунку було закладено законодавством, яке підлягає обов’язковому виконанню органами Пенсійного фонду.
На жаль, в районі налічуються близько 900 пенсіонерів, яким пенсії взагалі не підлягали підвищенню, це категорія пенсіонерів з числа:
- інвалідів ІІІ групи усіх категорій, крім тих в кого інвалідність пов’язана з ЧАЕС
- пенсії за віком особам, які не мають повного страхового стажу (крім інвалідів І та ІІ груп).
- пенсій призначених за спец -законами.
Саме від них надходить найбільше звернень.
На даний час вже здійснені перевірки не тільки правильності проведених підвищень, а й можливість перерахунку в індивідуальному режимі тим пенсіонерам, в яких пенсії автоматично не підвищилися. Тому певна частина пенсіонерів, а саме 173 чол. отримали свої доплати наприкінці жовтневого виплатного періоду, тобто після 20 числа.
Проведені перевірки свідчать про правильність застосування всіх законодавчих норм під час перерахунку пенсій, тому в пенсіонерів немає підстав для хвилювання, що пенсія нарахована невірно.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь