Щоб свято було безпечним
Тульчинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що з відзначенням новорічно-різдвяних свят, за багаторічними спостереженнями частішають випадки гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь, пов'язаних із вживанням продуктів харчування. Більшість групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Причиною харчових отруєнь найчастіше стають готові страви такі як: салати, кулінарні вироби з м'ясного фаршу, рулети, кров’яні ковбаси, заливні, холодці, кондитерські вироби з кремом, молокопродукти, в’ялена, сушена або копчена річкова риба, м’ясні консерви домашнього приготування. За результатами розслідування спалахів гострих кишкових інфекцій виявлено, що основними причинами мікробіологічного забруднення харчових продуктів та готових страв було виготовлення їх із порушенням технології виробництва; умов зберігання та реалізації, без дотримання належних температурних режимів та правил товарного сусідства. Також в ході розслідувань деяких спалахів встановлено, що до контакту з харчовими продуктами допускалися особи, які були носіями кишкових інфекцій або - хворими на стерті клінічні форми інфекцій. Що ж в даній ситуації робити пересічному громадянину, щоб уберегти себе? На сьогоднішній день, на жаль, тільки від самого споживача залежить, якої якості і безпечності продукцію йому придбати! Тому, будьмо пильними і обережними, щоб не постраждати від недобросовісних виробників та продавців! Навіть сама корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна. Тому основне завдання – придбати або приготувати безпечні продукти харчування. Щоб не купити зіпсовані продукти оцініть візуально зовнішній вид продукту, його запах, колір; зверніть увагу на упаковку, якщо вона порушена продукт купувати не можна. Звертайте увагу на склад продукту, терміни та умови його зберігання. Не купуйте харчові продукти, що швидко псуються (молочні, м’ясні, рибні та інші продукти), якщо вони зберігаються поза холодильним обладнанням. На жаль є випадки, коли на продукти, термін реалізації яких минув, продавці знижують ціни, проте, якщо вам дороге здоров’я, не купуйте такі продукти. Не вживайте харчові продукти, придбані в магазинах для годівлі тварин. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках, особливо по вулицях, біля ринків, де ціни дешевші, проте відсутні умови для продажу та система контролю. І навіть, якщо Ви придбали доброякісні харчові продукти, то зберігання вдома швидкопсувних продуктів без відповідних на те умов, за короткий час призводить до їх псування, внаслідок чого навіть якісні продукти можуть стати небезпечними. Якщо одразу приготувати сирі продукти не вдалося, необхідно зберігати їх в холодильнику. Перед кулінарною обробкою обов'язковим є ретельне промивання і чищення продуктів. Готові страви бажано вжити в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику. Перед повторним вживанням страву слід піддати ретельній тепловій обробці.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких. Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Будьте завжди здорові! Бережіть себе і тих кого Ви любите і шануєте!