ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Слово рідне – України слава

Дата: 06.11.2013 13:11
Кількість переглядів: 397

З метою реалізації завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, в стінах гостинної Тульчинської загальноосвітньої школи №1 відбулося прекрасне свято рідного слова – традиційний районний конкурс читців, присвячений Дню української писемності та мови, вшануванню пам’яті Великого Кобзаря.
Із вітальним словом до учасників заходу звернувся начальник відділу освіти Тульчинської РДА Митрицан М.М., який зазначив у своєму виступі, що День української писемності та мови - це свято, яке є близьким і дорогим для кожного українця. Говорячи про українську писемність, ми згадуємо постать Т.Г.Шевченка – основоположника нової української мови та літератури. Виступаючий звернув увагу на важливість вивчення життєвого і творчого шляху Великого Кобзаря, адже у березні ми відзначатимемо 200-річчя від дня народження поета – громадянина, художника, філософа. І сьогодні розпочинаються Шевченківські дні районним конкурсом читців творів Шевченка. Урочистості триватимуть упродовж усього навчального року і допоможуть дітям глибше пізнати світ Шевченка.
Начальник відділу освіти наголосив, що у закладах освіти Тульчинщини проводиться відповідна робота з надання якісних освітніх послуг із вивчення рідної мови, про що свідчать високі результати зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 – 2013 навчальному році, переможцями ІІІ етапу Всеукраїнських олімпіад стали 18 учнів, зокрема з української мови та літератури – 2 учнів, є дипломанти ІІІ етапу Шевченківського мовно – літературного конкурсу та конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика. Також Михайло Михайлович побажав учасникам конкурсу успіхів, творчих звершень та перемог.
Змістовну літературно – музичну композицію та слайдову презентацію підготували учні Тульчинської загальноосвітньої школи №1під керівництвом учителя української мови та літератури методиста відділу освіти Тульчинської РДА Соловей Н.З.. Привітавши зі святом усіх присутніх, Наталія Зокіївна зазначила, що кожен із нас повинен трепетно і свято, з великою шаною та повагою ставитися до безцінного скарбу - рідної мови, берегти звичаї і традиції українського народу. Це свято було встановлено в нашій країні 9 листопада 1997 року, у день вшанування православною церквою святого преподобного Нестора – літописця. У день української писемності та мови стартує конкурс знавців української мови ім.П.Яцика, проводяться заходи, присвячені пам’яті Т.Г.Шевченка.
Із щирими побажаннями великого успіху та перемоги звернулася до присутніх завідуюча відділом обслуговування районної бібліотеки Нурізянова Т.П., зазначивши, що урочистості до Дня української писемності та мови проводяться у співпраці з районною бібліотекою. Тетяна Петрівна звернула увагу, що двері бібліотеки завжди гостинно відчинені для тих, хто хоче доторкнутися до цілющих духовних джерел художнього слова.
Журі конкурсу; Кошелап С.В. – голова журі,головний спеціаліст відділу освіти; Яворовська Л.А. – методист відділу освіти, Соловей Н.З. –методист відділу освіти, учитель української мови та літератури Тульчинської ЗШ І – ІІІ ст.№1; Булавук Л.А.- учитель української мови та літератури Тульчинської ЗШ І – ІІІ ст.№2, Марчуковська Л.Г.- учитель української мови та літератури НВК ЗШ І – ІІІ ст.№3 – гімназії м. Тульчина - нелегко було визначити переможців.
У районному конкурсі читців брали участь 99 учнів різних вікових категорій із 34 шкіл Тульчинського району.За результатами конкурсу, перші місця у вікових категоріях здобули учень 1класу Кирнасівської ЗШ І – ІІст.Патепух Руслан, учень 7 класу Шпиківської ЗШ І – ІІІст.Олійник Станіслав ( за артистизм, майстерність виконання, уміння відтворити сатиричні образи твору), учениця 9 класуТульчинської ЗШ І – ІІІ ст.№1.Савка Валентина.
Приємною несподіванкою для журі стала літературно – музична композиція, удостоєна високої нагороди - титулу Гран - прі, яку підготували учні 9 класу Торківської ЗШ І – ІІІст.Олексієнко Дарія, Сенько Сергій під керівництвом учителя української мови та літератури Дровозюк О.О.
Перше місце за кращу композицію «Портрет Шевченка» розділили учні 4 класу Тульчинської ЗШ І – ІІІ ст.№1 Суліган Анастасія, Веретковська Ольга, Цмовз Олександра (учитель початкових класів Жмуд.Т.М.) та учні 3класу Шпиківської ЗШ І – ІІІст. Ляленкова Вікторія, Біла Вікторія (учитель початкових класів Заболотна Н.Г.). Також гарним сюрпризом для журі стала «Казка про Українське Щастя та Шевченкову Мрію»,яку підготували учні Тарасівської ЗШ І- ІІст. Дерев’яга Анастасія, Некрасова Марія, Кухар Вероніка, Золтан Михайло та автор - учитель української мови та літератури Охота Г.В.
Учасники свята продемонстрували кращі зразки художнього читання, виконавську майстерність, артистичні творчі здібності. Тож нехай ніколи не міліє життєдайна ріка любові й шани до рідного слова у наших душах. Бережімо наш скарб – рідну мову!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь