ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сторінками нашої історії

Дата: 21.09.2016 09:15
Кількість переглядів: 291

Фото без опису

29 вересня 2016р. відзначають День пам’яті жертв Бабиного Яру. 75 років тому далекого вересневого дня (29 вересня 1941р.) в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста - за два дні було вбито 33 771 тисячі євреїв. До 1943 року Бабин Яр став місцем розстрілу до 200 000 чоловік. Німецька армія окупувала Київ 19 вересня і з наступного дня спеціальні підрозділи СС почали підготовку виконання наказу Гітлера про знищення усіх євреїв. Перший розстріл відбувся 27 вересня — були знищені 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилась поблизу Бабиного Яру. Цього ж дня німецьким комендантом міста було видано наказ усім євреям разом з речами з'явитись 29 вересня з документами і цінними речами в збірний пункт біля Бабиного Яру для евакуації. Зранку 29 вересня понад 30 тисяч євреїв прибули на північну околицю Києва невеликими групами. Їх розстрілювали по 30-40 чоловік і скидали в рів. Коли почався відступ німецької армії з території України, нацисти намагались сховати сліди злочинів - їм вдалось ексгумувати частину тіл і спалити їх, але залишились числені свідки і криміналістичні докази розстрілів мирного населення Києва.

Про ці страшні події розповіла вчитель історії Суворовської ЗШ І-ІІІ ст..№1 Максименко Тетяна Валеріївна на районному уроці-реквіємі, уроці-пам’яті, уроці-спогаді, який відбувся у Тульчинській ЗШ І-ІІІ ст..№1. Присутні, а це учні 10-11 класів міських шкіл, відчули той незрівнянно-пекучий біль, що стивкав серце і заставляв працювати мозок. Учні аналізували, співставляли факти і думали, думали, думали… Розповіла Тетяна Валеріївна і про розстріляних членів підпільної ОУН, яку очолювала Олена Теліга, поетеса, патріотка, як говорили про неї, крицева жінка з ніжним серцем. Друга частина дійства була приурочена пам’яті Олени Теліги. Про її таке коротке, як спалах яскравої зірки, життя у літературно-музичній композиції розповіли учні 11-их класів Тульчинської ЗШ І-ІІІ ст..№1. Довершено образ українки, поетеси і просто чарівної та інтелігентної жінки зіграла Дармограй Ірина. Учнів особливо вразила сцени, де Олена зустрічає кохання свого життя Михайла Телігу та рішення Михайла піти разом з Оленою на зібрання, де уже їх чекали нацисти ( Михайла Телігу вдало зіграв Бевз Д.). Відданість одне одному, палке кохання пронесли вони через життя і разом розділили смерть. Учні 11-их класів декламували поезії Теліги, її вірші лилися то як журлива пісня, то як заклик до борні, то як радісний гімн життю… Музичний супровід дійства та презентації до творів поетеси підготував Мадюдя В., а учениці Шарахович Л. та Шикун Я.( 11кл.) , Хармаламова О. та Кисельов М.( 7 кл.) відтворили почуття Олени з допомогою танцю. Усе дійство вдало скомпонували ведучі Бондар К., Чорна Р., Зубащенко В..

Зі словом –засторогою, словом-закликом, словом-вірою у завтрашній день звернулася в кінці уроку провідний спеціаліст відділу освіти Поваляєва А.А.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь